Näin hallitusohjelmassa heikennetään työntekijän asemaa ja oikeuksia

Orpon hallitusohjelma osoittautui työntekijöiden näkökulmasta jopa ennakoitua ankarammaksi. Ammattiliitoissa valmistaudutaan nyt torjumaan hallituksen heikennysesityksiä.

SAK:n hallitus kritisoi voimakkaasti kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien muodostaman hallituksen kesäkuussa julkaistua ohjelmaa, joka näyttää olevan rakennettu suoraan työnantajajärjestöjen tavoitteista.

– Hyvälläkään tahdolla luettuna siellä ei kuulu työntekijöiden ääni. Tavoitteissa korostuu enemmän työnantajan vallan kasvattaminen sekä työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien ja edunvalvonnan heikentäminen kuin työllisyyden, työhyvinvoinnin ja tasa-arvon edistäminen, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta lataa.

Elorannan mielestä on suorastaan irvokasta puhua ihmisten auttamisesta takaisin työelämään, kun todellisuudessa työntekijän asemaa heikennetään ja sosiaaliturvaa leikataan rajusti.

– On myös vaikea ymmärtää, miksi tavoitteet ja keinot vievät vastakkaisiin suuntiin. Työttömyysturvan ja asumistuen suojaosien poistaminen heikentävät työllisyyttä, vähentävät työnteon kannusteita ja rankaisevat osa-aikaisen työn vastaanottamisesta. Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen on onneton teko aikana, jolloin ihmisten osaamiseen on panostettava täysillä.

Leikkaukset ja heikennykset on kirjoitettu suoraan pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan ja tahti niiden toteutukselle on nopea. Aito ja huolellinen kolmikantainen valmistelu on näissä aikataulu- ja lopputulosraameissa käytännössä mahdotonta.

– Hallitus sanelee lopputuloksen työnantajien suosiollisella siunauksella. Lopputuloksena vastakkainasettelu lisääntyy, jännitteet työmarkkinoilla kasvavat ja luottamus osapuolten välillä heikkenee. Vaikea nähdä, että tämä olisi koko suomalaisen yhteiskunnan etu, Eloranta sanoo.

SAK ja ammattiliitot ovat jo aloittaneet järjestöllisen toimintavalmiuden kohottamisen hallituksen heikennysesitysten torjumiseksi.

Myös työoikeuden emeritusprofessori, OTT, VTK Seppo Koskinen arvioi edilex.fi:ssä 5.7.2023 julkaistussa artikkelissaan Orpon hallituksen ohjelman työelämäkirjausten heikentävän työntekijöiden oikeuksia merkittävästi.

– Hallitusohjelmassa esitetyt muutokset työmarkkinoiden toimintaan yhdessä työsopimustasolla toteutettavien muutosten kanssa tarkoittavat Suomen työlainsäädännön satavuotisen historian merkittävintä muutosta. Kyse on työntekijöiden suojelun kiistattomasta heikentämisestä ja vastaavasti työnantajien aseman huomattavasta parantamisesta, Koskinen toteaa.


Näin hallitusohjelma heikentää työntekijän asemaa ja oikeuksia


1. Työsuhteen epävarmuutta lisätään

● Alle vuoden määräaikaisen työsopimuksen voi tehdä ilman perustetta.

● Lomauttaa voi vain viikon varoitusajalla.

● Sairaussakko – ensimmäisestä sairauspoissaolopäivästä palkaton.

● Potkulaki – irtisanomiseen ei enää jatkossa tarvita painavaa syytä.

● Yhteistoimintalain velvoitteet pois alle 50 hengen yrityksiltä.

● Muutosneuvotteluiden vähimmäisajat puoleen kaikissa yrityksissä.

● Irtisanotun työntekijän takaisinottovelvoite pois alle 50 hengen yrityksiltä.


2. TES:n yleissitovuutta ja luottamusmiehen asemaa heikennetään

● Kaikkia sitova paikallinen sopimus jopa ohi luottamusmiehen – työnantajan päätösvalta kasvaa.

● Työehtosopimusten yleissitovuus heikkenee/poistuu – työnantajalla ei intressejä kuulua työnantajaliittoon.

● Pakkolait voimaan – estää sopimasta lakia parempia työehtoja.


3. Lakko-oikeutta rajoitetaan

● Poliittiset lakot voivat kestää enintään yhden päivän.

● Lakkosakkoja korotetaan – myös henkilökohtainen sakko.

● Tukilakkoja rajoitetaan – vahvat alat eivät voi tukea heikompia.


4. Työttömyysturvaa leikataan

Näin hallitus aikoo heikentää työttömyysturvaa


5. Eikä tässä vielä kaikki

Hallitus aikoo kumota leipomotyölain 1.3.2025 alkaen.

Leipomotyölaista tulevan 100 %:n yötyölisän kumoaminen leikkaisi pääkaupunkiseudulla 6. palkkaryhmässä kokonaan yötyötä tekevän leipurin vuosiansioita lähes 34 000 euroa. Puolet työajasta yötyötä tekevän leipurin vuosiansiot pienenisivät lähes 17 000 euroa ja kolmasosan työajasta yötyötä tekevän leipurin palkka laskisi noin 10 000 euroa vuodessa.

SEL vastustaa leipomotyölain kumoamista ja korosti jo hallitusneuvotteluiden aikana neuvottelijoille antamassaan lausunnossa, että laki on tarpeellinen alan työntekijöiden ansiotason turvaamiseksi ja työvoiman saatavuuden varmistamiseksi. SEL:n tavoitteena on, että leipomoalan työntekijöillä on jatkossakin tolkulliset työehdot.

● Aikuiskoulutustuki lakkautetaan.


Mitä sinä voit tehdä Orpon hallituksen heikennysten vastustamiseksi?

1. Kuulu oman alasi ammattiliittoon. Jos et vielä ole jäsen, liity nyt!
2. Seuraa oman liittosi ja SAK:n viestintää www.sak.fi/painavasyy ja somessa #PainavaSyy.
3. Jaa tietoa työpaikallasi ja juttele hallituksen heikennyssuunnitelmista työkavereidesi kanssa.
4. Osallistu tapahtumiin, vetoomuksiin ja mielenilmauksiin.
5. Vaadi hallituspuolueiden eli kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien ministereitä ja kansanedustajia luopumaan työelämän ja työttömyysturvan heikennyssuunnitelmistaan.


Lue myös: SEL on valmis toimiin työntekijöiden oikeuksien heikentämisen torjumiseksi (25.8.2023)

Liity
jäseneksi