Best-Inin tuotanto siirtyy Kuopiosta Seinäjoelle, työntekijät marssivat ulos

Best-Inin työntekijät marssivat ulos, kun yrityksen uusi omistaja ilmoitti sulkevansa Kuopion tehtaan ja siirtävänsä tuotannon Seinäjoelle.

– Tuntuu uskomattomalta, että pienehkö logistiikka-alan perheyritys siirtyy kylmiltään lemmikkiruokabisnekseen, Best-Inin tuotannon työntekijöiden pääluottamusmies Mika Vartiainen sanoo.

Atrian omistaman, Kuopiossa koiranruokia valmistavan Best-In Oy:n työntekijät saivat alkuvuodesta tiedon, että 70 prosenttia yrityksen omistuksesta siirtyy Atrialta seinäjokelaiselle SaVe Logistiikka Oy:lle.

– Silloin meille viestitettiin, että vain osakkeiden omistus vaihtuu taustalla, mutta toimintaan ei tule muutoksia ja voitte rauhallisin mielin jatkaa työntekoa. Me työntekijät odotimme parin kuukauden ajan uutta toimitusjohtajaa Kari Herukkaa käymään meillä Kuopiossa, ja kun hän viimein tuli, kertoi hän aloittavansa muutosneuvottelut ensi viikolla. Se tuli työntekijöillemme aikamoisena pommina, Vartiainen kertoo.

Muutosneuvottelut alkoivat 10.4.2024 ja niiden piirissä oli koko Kuopion tehtaan henkilöstö, joista 13 työskentelee SEL:n työehtosopimuksen alaisissa työtehtävissä ja neljä toimihenkilötehtävissä. Työnantaja kertoi neuvotteluiden syynä olevan tuotannon uudelleenorganisointi sekä mahdollinen siirto pois nykyisistä tiloista.

Työntekijät esittivät alle kaksi viikkoa kestäneissä neuvotteluissa omia kustannussäästö- ja tehostamissuunnitelmiaan, muun muassa toimintojen siirtämistä nykyisestä kahdesta rakennuksesta yhden katon alle, mutta esityksillä ei ollut vaikutusta lopputulokseen.

Kun henkilöstölle tiedotettiin eilen Kuopion tehtaan lopettamisesta ja tuotannon siirtämisestä Seinäjoelle viimeistään kesään 2025 mennessä, pitivät erittäin pettyneet työntekijät työhuonekunnan kokouksen ja päättivät marssia ulos vastalauseena työnantajan päätökselle. Työntekijät olivat perjantain poissa työstä ja palaavat töihin jälleen maanantaina.

Best-Inin työntekijöitä ei ole vielä irtisanottu, ja heille on luvattu töitä ainakin vuoden loppuun saakka. Mika Vartiaisen mukaan työntekijöille on luvattu töitä uudesta Seinäjoen tuotantolaitoksessa, mutta työntekijöillä ei ole ainakaan tällä hetkellä intoa muuttaa toiselle puolelle Suomea, kun tulevista työehdoistakaan ei ole varmuutta.

– Lemmikinruokien valmistaminen on vastuullista ja korkean tason osaamista vaativaa työtä, jota ei opeteta missään oppilaitoksessa. Kuopion tehtaaltamme löytyy tällä hetkellä alan parhaat ammattilaiset ja meistä tuntuu, että tämä raudanluja osaaminen vedetään nyt Kankkulan kaivosta alas. Uusi omistaja ei ole miettinyt tätä kuviota loppuun asti, Vartiainen sanoo.

Atria omistaa Best-Inistä yhä 30 prosenttia ja valmistuksessa käytetyt raaka-aineet tulevat Atrialta. Kuopiossa yritys toimii Atrian entisissä tiloissa Kelloniemessä.

– Lemmikkieläinten ruoka ei kuulu Atrian strategisiin painopisteisiin. Myymme yhtiön SaVe Logistiikka Oy:lle, jolla on aito kiinnostus edelleen kehittää ja panostaa yhtiön toimintaan, kommentoi Best-Inin hallituksen puheenjohtajana tuolloin toiminut Matti Perälä myyntiä Atrian tiedotteessa 31.1.2024.

Best-Inin liikevaihto oli 4,6 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Kuopiossa työntekijöiden keskuudessa hämmennystä aiheuttaa myös SaVe Logistiikan kaavailema nopea aikataulu tulevan uuden tuotantolaitoksen ylösajolle Seinäjoella.

Työntekijäpuoli alkaa pian neuvotella palkoista, jotka motivoisivat työntekijöitä työskentelemään Kuopion tehtaalla loppuun saakka sekä muita tukia muutosvaiheeseen ja uudelleentyöllistymiseen paikallisesti.

– SaVe Logistiikan nimen ”SaVe” tulee kuulemma sanoista samassa veneessä. Näyttää sille, ettei savolaiset mahdu pohjalaisten veneeseen, Vartiainen summaa.

Liity
jäseneksi