”Liitto on kuin sateenvarjo, sateella on hyvä olla sen alla”

Parasta on, kun saan ajettua jotain työntekijöille tärkeää asiaa eteenpäin ja muutettua asioita paremmaksi, pääluottamusmies Tanja Sallinen sanoo.

– Olen suulas ihminen ja haluan korjata epäkohtia. Siksi ajauduin ay-aktiiviksikin. Mitä enemmän ottaa asioista selvää, sitä enemmän janoaa lisää tietoa, Fazer Makeisten Vantaan tehtaan työntekijöiden pääluottamusmies Tanja Sallinen sanoo.

Tuusulassa asuvalla Sallisella on aiempaa elintarvikealan kokemusta maitotilayrittäjänä. Makeistehtaalle hän päätyi töihin sattumalta, kun eläintenhoitajan opinnot loppuivat ja töitä piti löytää.

Fazerilla on makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa. Vantaan tehtaalla on töissä noin 450 vakituista työntekijää ja noin sata määräaikaista kausityöntekijää. Lisäksi on joitakin kymmeniä tarvittaessa töihin kutsuttavia työntekijöitä.

Sallinen aloitti työt makeistehtaalla joulusesongin kausityöntekijänä vuonna 2017. Seuraavan vuoden alusta hänet vakinaistettiin. Sallinen on työskennellyt muun muassa suklaalevyjen valmistuksessa sekä keksipakkaamossa.

Vuoden 2023 alusta Sallinen on toiminut Fazerin Vantaan makeistehtaan päätoimisena pääluottamusmiehenä. Sitä ennen hän toimi osaston luottamusmiehenä ja varatyösuojeluvaltuutettuna.

– En ajatellut, että hyppään edeltäjäni Pentti Aaltovirran saappaisiin, vaan lähdin alusta asti tekemään omannäköistä tästä luottamustehtävästä. Tykkään tehdä tätä työtä, mutta pidän mielessä, että tämä on luottamustehtävä, johon jäsenet valitsevat aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan.


Kaikkea ei ehdi tehdä

Onko pääluottamusmiehen homma ollut sellaista, mitä etukäteen ajattelit?

– Tiesin perusasiat, mutta on moni asia silti yllättänyt. Paljon pitää edelleen sanoa, että en tiedä, mutta otan selvää. Olen myös oppinut, että pitää olla itselleen armollinen. Kaikkea ei pysty tai ehdi tekemään, mitä haluaisi, Tanja Sallinen sanoo.

Luottamusmiehen tehtävässä on Sallisen mielestä parasta työkavereiden auttaminen.

– Parasta on, kun saan ajettua jotain työntekijöille tärkeää asiaa eteenpäin ja muutettua asioita paremmaksi. Vaikka en pysty aina ratkaisemaan ongelmaa, jo pelkästään se, että työntekijöillä on oma ihminen, jolle voi kertoa asioistaan ja puhua myös tunteistaan, ja joka kuuntelee, voi helpottaa oloa.

Haastavimpia tilanteita ovat olleet kiusaamistapaukset.

– Ne jäävät mieleen ja sitä miettii, olenko pystynyt tarpeeksi tukemaan ja auttamaan ihmistä.

Sallinen haluaa olla jäsenille henkilö, johon voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä.


Töitä tehdään porukalla

Tanja Sallinen sanoo, että Fazer on vakaa ja turvallinen työnantaja. Neuvotteluvälit työnantajaan ovat kunnossa.

– Meillä on avoimet välit ja hyvä tahtotila neuvotteluissa. Voimme olla asioista myös eri mieltä, ja asiat otetaan asioina. Meillä vaihtui juuri tehtaanjohtaja ja toivon, että yhteistyö jatkuu hyvänä hänenkin kanssaan.

Pääluottamusmies hoitaa työntekijöiden asioita työpaikalla yhdessä muiden luottamushenkilöiden kanssa.

– Työsuojeluvaltuutettu Timo Partasen kanssa teemme tiivistä yhteistyötä. Aloitamme joka aamu aamukahvilla. Meillä on omat roolit ja tehtävät, mutta keskustelemme asioista ja vedämme yhteistä linjaa, Sallinen kertoo.

Kiitoksia saavat myös varapääluottamusmies Heidi Lilja sekä osaston luottamushenkilöt.

– Osaston luottamushenkilöt hoitavat oman osastonsa asioita. He tietävät ja tuntevat ne parhaiten. Itse olen osaston luottamushenkilöiden tukena ja apuna tarvittaessa.

Tärkeä verkosto on myös koko Fazer-konsernin Suomen työntekijöiden selliläiset luottamushenkilöt.

– Ajatusten, kokemusten ja tietojen vaihto muiden luottamushenkilöiden kanssa on todella tärkeää, jotta tiedämme, mitä muille yksiköille kuuluu ja mitä siellä tapahtuu. Fazerin Vantaan leipomon kanssa yhteistyö on muutenkin luontevaa, kun toimimme samalla tontilla ja jaamme yhteisen ammattiosaston, Sallinen sanoo.


Tehdasinvestointi vielä auki

Fazer on suunnitellut rakentavansa Vantaan makeistehtaan korvaavan uuden tehtaan Lahteen. Vantaalle jäisi keksitehdas. Uuden makeistehtaan investointipäätöstä ei ole vielä tehty, joten mikään ei ole vielä varmaa.

Pääluottamusmiehen mukaan työntekijät ovat tulevaisuuden suhteen varsin rauhallisin mielin.

– Olemme saaneet kohta kaksi vuotta makustella tätä asiaa. Tällä hetkellä investointi ei puhuta niin paljon kuin aiemmin.


Liitto kuuluu kaikille

Vaikka kesälomakausi on vasta alkamassa, Fazerin Vantaan makeistehtaalla alkaa jo joulun teko.

– Meillä on ollut hyvin hakijoita kausityöntekijöiksi, joista osa aloitti työt jo huhtikuussa, Tanja Sallinen kertoo.

Osaston luottamusmiehet tarjoavat kausityöntekijöille SEL:n jäsenyyttä ja kertovat, miksi ammattiliittoon kannattaa kuulua, vaikka olisi pätkätöissä.

– Ajattelen, että liitto on kuin sateenvarjo, sateella on hyvä olla sen alla, ja silloin sen arvon todella ymmärtää, Sallinen tiivistää.

Entä mikä on yleisin syy, miksi liittoon ei kuuluta?

– Moni ei tiedä, mikä liitto on ja mikä on sen tarkoitus. Moni kyllä tietää, mikä on työehtosopimus, mutta harva tietää, miten se syntyy eli että tessin neuvottelemiseen tarvitaan ammattiliitto ja liittoa ei ole ilman jäseniä työpaikoilla.

Tanja Sallinen sanoo, että hän voi lyhyesti neuvoa myös liittoon kuulumattomia työntekijöitä, mutta tarjoaa aina liiton jäsenyyttä ja lähtee ajamaan työntekijän asiaa vasta kun hän on liittynyt jäseneksi.

Tuoreelle pääluottamusmiehelle on jo ehtinyt kertyä pari konkreettista edunvalvonnan esimerkkiä, miksi liittoon kannattaa kuulua. Työpaikalla saatiin korjattua yhden osaston työntekijöiden monityötaitoisuuslisät kuntoon ja työnantaja maksoi lisät työntekijöille takautuvasti.

Toisessa tapauksessa saatiin korjattua työajan lyhennykset oikein ja kun työnantaja korjasi virheen takautuvasti, moni työntekijä sai useamman päivän palkallista vapaata.

Molemmat tapaukset ovat hyviä esimerkkejä siitä, miksi on olennaista, että työntekijät valitsevat jokaisella työpaikalla luottamusmiehet, jotka ajavat ja valvovat työntekijöiden etua.

– Luottamusmiehen tehtävä on olla työntekijöiden äänitorvi, joka välittää työntekijöiden näkemykset johtoportaalle rehellisesti. Luottamusmies huolehtii, että asiat hoituvat työpaikalla niin kuin on sovittu, ja puuttuu asiaan, jos asiat eivät mene oikein ja korjaa epäkohdat, Sallinen tiivistää.


Teksti ja kuva: Karoliina Öystilä

Liity
jäseneksi