Konkurssiin menneen Pyynikin käsityöläispanimon uudet omistajat jatkavat tuotantoa Virossa

Konkurssiin mennyt Pyynikin käsityöläispanimo sai uudet omistajat. Oluiden kotimaiseksi pesu jatkunee, sillä kaikki merkit viittaavat siihen, että tuotteet valmistetaan jatkossakin Virossa.

Syyskuussa konkurssiin hakeutuneen Pyynikin käsityöläispanimon tarina saa jatkoa. Noin kymmenen tamperelaisen yrittäjän ryhmä on ostanut konkurssipesältä Pyynikin käsityöläispanimo Oy:n liiketoiminnan. 

Pirkanmaan käräjäoikeuden määräämän konkurssipesän pesänhoitajan, asianajaja Jussi Laakkosen mukaan konkurssiin asettamishetkellä Pyynikin käsityöläispanimo työllisti 30 ihmistä, jotka kaikki irtisanottiin. 

Yrittäjäryhmän puhemiehenä toimivan tamperelaisyrittäjä Samu Saarikosken mukaan kaikki Tampereella olleet kymmenen ja Viron Haljalan panimossa työskennelleet 20 työntekijää siirtyvät kaupan myötä uuden omistajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä.    

Jussi Laakkosen mukaan Suomessa olevat työntekijät ovat pääasiassa vastanneet nettikaupan pyörittämisestä. Lukuun sisältyy myös yrityksen toimitusjohtaja. Panimotyöntekijöitä Pyynikin käsityöläispanimolla ei ole enää Suomessa ollut, sillä sekä Tampereen panimon että tislaamon toiminta oli jo aiemmin ajettu alas ja tuotanto siirretty Viroon. 

Uudessa omistajaryhmässä ei Samu Saarikosken mukaan ole ketään konkurssiin menneen yhtiön perustajista tai äänivallan käyttäjistä. Tällä hetkellä käynnissä on lupaprosessi, jotta tuotanto saadaan jälleen käyntiin ja satojen tuhansien litrojen olutvarastot myyntiin. 

Tehtyyn kauppaan eivät kuuluneet Tampereen Raholan panimon koneet ja laitteet. Tämä ja työntekijöiden säilyminen Virossa viittaavat siihen, että jatkossakin Pyynikin käsityöläispanimon oluet valmistetaan Virossa ja pestäneen edelleen kotimaiseksi käyttämällä kuluttajaa harhaanjohtavaa Pyynikin-tuotemerkkiä, mitä SEL kritisoi kesällä

Konkurssiin menneellä Pyynikin käsityöläispanimolla oli yli kolmen miljoonan euron velat. Suurimmat velkojat ovat Pyynikin Brewery OÜ, jolle yhtiö oli velkaa 1,96 miljoonaa euroa ja verottaja, jolle velkaa oli 1,5 miljoonaa euroa. Pyynikin käsityöläispanimon yli 10 000 osakasta menettivät rahansa konkurssissa. 

Vuonna 2012 perustettu Pyynikin käsityöläispanimo Oy tunnettiin myös aputoiminimellään Pyynikin Brewing Company. Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto oli hieman alle viisi miljoonaa euroa ja tappiota syntyi 3,7 miljoonaa euroa. Kymmenen toimintavuotensa aikana yhtiö ei tehnyt yhtäkään voitollista vuotta.