Painava syy

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman nimi, ”Vahva ja välittävä Suomi”, tuntuu irvokkaalta. Hallitusohjelma sisältää isoja heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin ja sosiaaliturvaan. Hallituksen työelämän heikennysesitysten takana näyttävät olevan puhtaasti ideologiset syyt. Heikennyksiä ei voi perustella työllisyyden parantamisella. Hallitus aikoo viedä päätöksillään suomalaista työelämää ja yhteiskuntaa taaksepäin vuosikymmeniä.

Kerromme jäsenillemme hallituksen ajamista heikennyksistä työntekijöiden työehtoihin ja työttömyysturvaan. Tulemme takuuvarmasti pitämään heikennysesityksiä esillä ja avaamaan niitä lisää sitä mukaan, kun hallitus tuo lakimuutoksiaan eduskuntaan.

Meillä on nyt todella painava syy toimia ja puolustaa yhdessä työntekijöiden asemaa ja oikeuksia. SAK ja ammattiliitot ovat jo aloittaneet valmistautumisen toimiin, joilla torjutaan hallituksen esittämät lakko-oikeuden, työehtojen ja työttömyysturvan heikennykset. Toivottavasti hallitus itse vielä ymmärtää haudata epäreilut esityksensä.

Työntekijöiden kyykyttämisen lisäksi Orpon hallituksen ohjelmassa on paljon muutakin täysin käsittämätöntä. Nykyiset hallituspuolueet pelottelivat ennen eduskuntavaaleja ihmisiä liian suurella valtionvelalla, mutta nyt ne aikovat itse ottaa ensi vuonna yli kaksi kertaa enemmän velkaa kuin Sanna Marinin hallitus otti viime vuodeksi.

Hallitus ottaa miljardeja lisää velkaa rahoittaakseen tuloveron kevennykset. Palkansaajan verotus kevenee ensi vuonna 0,6–1,3 prosenttiyksikköä. Veronmaksajain keskusliiton mukaan eniten palkkaverotus kevenee 14 000 euroa kuukaudessa ansaitsevilla ihmisillä. Keskituloiselle 3 840 euroa kuukaudessa tienaavalle palkasta jää käteen ensi vuonna 340 euroa enemmän eli alle 30 euroa kuukaudessa enemmän.

Ottaisitko sinä mieluummin 30 euroa enemmän kuussa käteen vai maksaisitko sen veroina, joilla voidaan laittaa kuntoon esimerkiksi julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut, joihin tarvitaan kipeästi lisää rahaa?

Orpon hallitusta ei verojen kerääminen ja niillä rahoitettavat julkiset palvelut tunnu kiinnostavan. Suomi menettää harmaan talouden vuoksi arviolta noin viisi miljardia euroa verotuloja vuodessa, mutta silti hallitus aikoo leikata harmaan talouden torjunnan resursseja yli kolmella miljoonalla eurolla vuodessa. On vaikea ymmärtää miksi.


Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Elintakeen 5/2023 pääkirjoituksena 8.9.2023.

Liity
jäseneksi