Hallituksen ottama työmarkkinarooli kasaa jännitteitä tes-neuvotteluihin

Helppoa työehtosopimusneuvottelukierrosta ei ole olemassakaan. Se, millaisia paineita neuvottelupöytään tuodaan sen ulkopuolelta, on oma lukunsa. Nyt on jo selvää, että Orpon hallituksen ja työnantajapuolen yhteistyö ideologisten työelämän heikennysten toteuttamisessa tulee näkymään alakohtaisissa tes-neuvottelupöydissä.

Sen jälkeen, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, että se ei enää työehtoasioista palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa neuvottele, alkoi työnantajapuolen tiukin keskitetty työmarkkinaohjaus suhteessa yksittäisiin työnantajaliittoihin. Työnantajaliitot eivät enää saaneet sopia tes-neuvotteluissa riviäkään ennen kuin ne oli hyväksytetty EK:ssa. Tällaisessa ympäristössä ei pystytä huomioimaan alakohtaisia tarpeita.

Ammattiliittojen jäsenet ovat poliittisilla lakoilla vastustaneet hallituksen ajamia yksipuolisia heikennyksiä. Kaikki ovat nähneet, että liittojen jäsenet ovat valmiita toimimaan ja puolustamaan oikeuksiaan. Voimaamme tulee kasvattamaan, kun yhä useampi työntekijä tulee huomaamaan, etteivät työehdot, tulivat ne sopimusten tai lainsäädännön kautta, ole kiveen hakattu. Tätähän meille nyt kädestä pitäen opetetaan.

EK:n kirjoittamat hallitusohjelman työelämän heikennykset kasaavat paineita liittojen tuleviin tes-neuvotteluihin. Sairaussakko eli ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus, leipomoalan 100 %:n yötyölisän kumoaminen ja muu työntekijän kannalta huonommaksi muuttunut lainsäädäntö tulee varmasti näkymään tes-neuvottelupöydissä työnantajapuolen vaatimuksina.

Tes-neuvottelupöytiin tuovat uudenlaista jännitettä myös lakko-oikeuden rajoittaminen ja työmarkkinoiden ”taksiuudistus”, jolla hallitus haluaa lisätä paikallista sopimista. Jos hallituksen ajamat lakimuutokset toteutuvat, on selvää, ettei asia jää meiltä huomiotta neuvottelupöydässä.

Satiirilla pystyy joskus sanomaan asiat ytimekkäästi. Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Ajatushautomo-sarjakuvassa Jyri Häkämies vie Riikka Purraa, jonka taskusta pilkistää pieni Petteri Orpo, kohti EK:n toimistoa todeten: ”Keksittiin vielä muutama lisäys siihen meidän hallitusohjelmaan”. No se nähdään, mitä on keksitty, kun hallitus on käynyt kehysriihensä.

Orpon hallituksen ykköstavoite on heikentää työntekijän asemaa työpaikalla ja työntekijöiden ammattiliittojen asemaa yhteiskunnassa. Tämä kannattaa muistaa. Politiikalla on merkitystä myös työehtoihin.

Liity
jäseneksi