SAK ei tehnyt uusia päätöksiä poliittisista lakoista

SAK:n hallitus ei tehnyt päätöksiä poliittisista lakoista. Keskustelut Orpon hallituksen kanssa ovat käynnissä ja kesken.

SAK:n hallitus keskusteli tänään työmarkkinatilanteesta sekä Orpon hallituksen kehysriihen päätöksistä. Se ei tehnyt päätöksiä työtaistelutoimista. 

– Keskeytimme lakot kymmenen päivää sitten, jotta pääsemme keskustelemaan Orpon-Purran hallituksen kanssa sen suunnittelemista työelämäheikennyksistä. Keskustelut ovat käynnissä ja kesken. Tänään ei tehty päätöksiä poliittisista lakoista puoleen taikka toiseen, SAK:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo. 

Elorannan mukaan työministeri Arto Satosen kanssa on keskusteltu erityisesti paikallisesta sopimisesta sekä edellytyksistä neuvotella vientivetoisesta työmarkkinamallista. 

– Näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan, mutta keskusteluja on käyty ihan hyvässä hengessä. SAK:n hallitus kävi tänään läpi tämän ajankohtaisen tilanteen. Se ei tehnyt uusia päätöksiä työmarkkinamallineuvotteluiden suhteen. 

SAK:n hallitus arvioi, että talven ja kevään levottomuudet sekä yksipuoliset lainmuutokset vaikeuttavat syksyllä alkavia työehtosopimusneuvotteluita. Elorannan mukaan tulevaan tes-kierrokseen kasaantuu kovia paineita.


Kehysriihessä kylmä kyyti jatkui 

Jarkko Eloranta muistuttaa, että aikuisten koulutusmahdollisuuksien leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa. Varsinkin SAK:laisilla aloilla mahdollisuus täydentää osaamista sekä muuttaa sitä uusiin työelämän vaatimuksiin sopivaksi on tärkeää sekä työntekijöiden että yritysten näkökulmasta. 

– Ammatillisen koulutuksen leikkausten kohdistaminen aikuisten koulutukseen ja aikuiskoulutustuen lakkauttaminen heikentävät merkittävästi työntekijöiden omaehtoista koulutusta ja ammatinvaihtomahdollisuuksia. Ja samaan aikaan osaavasta työvoimasta on pulaa ympäri Suomea.  

SAK muistutti hallitusta kehysriihen alla, että suuri joukko pienituloisia suomalaisia on jo osallistunut taakanjakoon enemmän kuin rahkeet riittäisivät.

– Leikkauksia ja sopeutustoimia markkinoitiin oikeudenmukaisina, silti verotuksessa ei koskettu pääomiin tai listaamattomien yhtiöiden osinkoverotukseen. Vaadimme, että kehysriihen päätöksistä ja muista tehdyistä leikkauksista tehtäisiin puoliväliriiheen vaikutusarviointi. Se jäi kuitenkin uupumaan.


Kuvassa Vaasanin Vantaan leipomon lakkovahteja helmikuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Liity
jäseneksi