Selvitetty tapaus: Työnantaja maksoi leipurille liian pientä palkkaa

Palkkasaatavien perinnän lopputulos yllätti sekä SEL:n jäsenen että asiaa hoitaneen aluesihteerin.

Keväällä SEL:n Pohjois-Suomen aluesihteeri Seija Kyllösen puhelin pirisi Oulun Rautatienkadun toimistolla. Langan päässä oli edellisenä kesänä SEL:n jäseneksi liittynyt leipuri.

Leipuri oli ollut aiemmin lyhyen aikaa lomautettuna, joten hän halusi selvittää lomautusten vaikutuksia vuosiloman kertymiseen. Samalla häntä kiinnosti, maksetaanko hänelle oikean suuruista palkkaa.

Kun työntekijä oli itse kysellyt palkastaan töissään, työnantaja oli vastannut, että palkat ovat oikein ja jättänyt vastaamatta lisäkysymyksiin.

Työntekijä oli aloittanut työpaikallaan vakituisena ja kokoaikaisena leipurina toukokuussa 2019. Sitä ennen hän oli suorittanut kolmivuotisen leipurin ammattitutkinnon, tehnyt työharjoittelun ja tuurauksia samassa työpaikassa.

Leipuri kertoi Seija Kyllöselle, että hänelle on maksettu viimeisen vuoden ajan kolmannen palkkaryhmän taulukkopalkkaa ja sitä ennen ykkös- ja kakkospalkkaryhmän palkkoja. Työntekijä teki kaikkia leipomon työtehtäviä taikinasta paistamiseen, ja olipa hänen kehittelemiään reseptejäänkin päätynyt tuotantoon asti.

Jo puhelun aikana SEL:n aluesihteerille oli selvää, että työntekijälle oli maksettu liian pientä palkkaa, joten hän pyysi työntekijää käymään aluetoimistolla ja ottamaan kaikki palkkalaskelmat mukaan saatavien laskemiseksi.


Iso loppusumma

Jäsen tuli käymään liiton aluetoimistolla vielä samana päivänä. Seija Kyllönen havaitsi palkkalaskelmista senkin, ettei yhtäkään palvelusvuosilisää ollut maksettu työntekijälle.

– Huomasin heti, että palkkasaataville tulee iso loppusumma. Työntekijälle olisi pitänyt maksaa työsuhteen alusta vähintään 2. palkkaryhmän mukaan ensimmäiset kuusi kuukautta ja sitä seuraavat 18 kuukautta 3. palkkaryhmän mukaista palkkaa. Työntekijä olisi tullut siirtää 5. palkkaryhmään vuonna 2021, kun kaksi vuotta työsuhdetta tuli täyteen. Lisäksi työntekijälle maksetut 1. ja 2. palkkaryhmän palkatkin oli maksettu euromääräisesti väärin.

Seuraavana päivänä SEL:n aluesihteeri soitti työnantajalle ja kertoi, että tämä oli maksanut liian vähän palkkaa työntekijälle. Työnantaja kertoi työntekijän työpanoksesta vähättelevään tyyliin: ”siellä se pikkusen leipoo, sitten se tiskailee ja vähän siivoilee”, ja väitti, että kolmospalkkaryhmä on oikea.

Työnantaja väitti perättömästi, että työntekijöiden pitäisi itse tietää, minkä suuruista palkkaa heille tulee kulloinkin maksaa.

– Kerroin lähettäväni työnantajalle palkkasaatavista laskeman heti, kun saan sen laskettua. Muutaman päivän naputtelin taulukkolaskentaohjelmaan lukuja, ja kun näin loppusumman, hämmästyin. Piti oikein ottaa laskin käteen ja tarkistaa, oliko tietokone laskenut väärin, Kyllönen kertoo.

Ei ollut. Palkkasaatava oli viisinumeroinen summa.

– Soitin jäsenelle ja kerroin laskelman lopputuloksen ja hänkin oli erittäin yllättynyt. Leipuri ei olisi arvannut, että saatavista kertyy noin suuri summa.


Aina kannattaa kysyä

Seija Kyllönen kertoi lähettävänsä laskelman sekä työntekijälle että työnantajalle, jolta pyysi lukukuittausta sähköpostin perilletulosta. Lukukuittausta ei kuitenkaan tullut ja Kyllönen epäili ennusmerkkien perusteella, että työntekijän palkkasaatavia ei tulla saamaan ilman ”tappelua”.

Ällistys olikin melkoinen, kun viisi päivää laskelman lähettämisestä työntekijä laittoi aluesihteerille viestin, että työnantaja oli maksanut hänelle saatavat sentilleen aluesihteerin laskelman mukaisesti.

Rahat kilahtivat työntekijän tilille alle kuukauden sisällä yhteydenotosta liittoon. Laskelmaan oli kirjattu myös palkkasumma, joka työntekijälle kuuluisi jatkossa maksaa. Työntekijä kiitti aluesihteeriä suuresti, hän uskoi, ettei olisi saanut rahojaan ilman liiton apua.

Seija Kyllönen kehuu jäsenen ripeää toimintaa palkkanauhojen toimittamisessa.

– Tarinan opetus on, että olkaa yhteydessä liittoon ja pyytäkää apua. Me olemme täällä teitä, jäseniä varten ja autamme mielellämme aina parhaamme mukaan.

Kyllönen kehottaa jäseniä olemaan kiinnostuneita ja tarkkoja omasta palkastaan.

– Se ei riitä, että palkkanauhasta vilkaisee nettopalkan loppusumman. Kirjatkaa omaan kalenteriin joka päivä töiden aloitus- ja lopetusajat, sillä se auttaa tilinauhojen tarkistamisessa esimerkiksi vuorolisien osalta.


Teksti: Kati Oksman, kuva: Maria Björklund

Selvitetty tapaus kertoo elintarvikealan työpaikkojen ongelmatilanteista, joita liitto on auttanut ratkaisemaan. Tämä selvitetty tapaus on julkaistu ensimmäisen kerran 8.9.2023 Elintakeessa 5/2023.

Liity
jäseneksi