Nämä työttömyysturvan muutokset tulivat voimaan 1.1.2024

Orpon hallituksen päättämät ensimmäiset työttömyysturvan heikennykset astuivat voimaan 1.1.2024 ja seuraavat leikkaukset 1.4.2024.

1. Omavastuuaika pitenee seitsemään päivään

Omavastuuaika tarkoittaa sitä, että työttömyysetuutta aletaan maksaa vasta sen jälkeen. Aiemmin työttömyysturvan omavastuuaika oli viisi työpäivää ja 1.1.2024 lähtien omavastuuaika on seitsemän päivää.

Siirtymäsäännös: Sovelletaan, jos omavastuuaika alkaa 1.1.2024 tai sen jälkeen.

2. Lomakorvaus jaksotetaan

Lomakorvauksen jaksottaminen vaikuttaa siihen, milloin ansiopäivärahaa aletaan maksaa työsuhteen päätyttyä. Työsuhteen päättyessä pitämättömät vuosilomat siirtävät ansiopäivärahaoikeuden alkua niin monella päivällä, kuinka montaa työpäivää maksettu lomakorvaus vastaa.

Siirtymäsäännös: Sovelletaan vuosilomakorvaukseen, joka maksetaan 1.1.2024 tai sen jälkeen päättyneen työsuhteen perusteella.

3. Indeksikorotukset jäädytetään

Indeksin jäädyttäminen tarkoittaa sitä, että etuudet eivät joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta nouse kuluttajahintojen nousun myötä.

4. Myöhemmin voimaan tulevat jo hyväksytyt työttömyysturvan leikkaukset

Työttömyysturvan lapsikorotuksen maksu loppuu 1.4.2024. Lapsikorotuksen määrä on maaliskuun loppuun asti 130–240 euroa kuukaudessa lasten määrästä riippuen.

Työttömyysturvan 300 euron suojaosa poistuu 1.4.2024. Suojaosa tarkoittaa, että työttömyysturvan saaja voi ansaita 300 euroa ilman, että palkka tai yritystulo vaikuttaa päivärahaan. Lakimuutoksen jälkeen työtulo vähentää työttömyysturvaa 50 sentillä euroa kohden koko työtulon osalta. Suojaosaa ei enää oteta huomioon laskettaessa päivärahan määrää, kun ansiopäivärahan hakujakso alkaa 1.4.2024 tai sen jälkeen.

Ansiosidonnaisen työskentelyedellytyksen pituus kaksinkertaistuu 1.9.2024 alken. Nykyisin ansiosidonnaista voi saada puolen vuoden työskentelyn jälkeen. Syyskuun alusta alkaen vaaditaan vuoden työtä.

Työssäoloehto muuttuu samalla tuloperusteiseksi eli se euroistetaan. Euroistamisen myötä ansiopäivärahaoikeus määrittyy tehtyjen työtuntien sijaan maksetun palkan perusteella. Palkkaraja on 930 euroa kuukaudessa. Syyskuusta alkaen ansiopäivärahaa saadakseen on siis työskenneltävä 12 kuukauden ajan siten, että palkka on kuukaudessa vähintään 930 euroa.  Jos palkkaa on maksettu 465–930 euroa kuukaudessa, kertyy puolikas työskentelykuukausi.

Työskentelykuukausia voi kerryttää 28 kuukauden ajan, mikä tarkoittaa kahta vuotta ja neljää kuukautta. Esimerkiksi opiskellessa työskentelykuukausia voi kuitenkin kerryttää pidemmältä ajalta.

5. Vuorotteluvapaan voisi aloittaa vielä heinäkuussa

Joulukuussa julkaistun hallituksen esitysluonnoksen mukaan vuorotteluvapaan lakkauttaminen tulisi voimaan siten, että vuorotteluvapaan voisi aloittaa vielä 31.7.2024. Heinäkuussa alkanut vuorotteluvapaa voisi jatkua koko 180 kalenteripäivän enimmäismäärän.

Jotta vuorotteluvapaa katsottaisiin aloitetuksi 31.7.2024 mennessä, vuorottelusopimus olisi toimitettava TE-toimistolle ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen alkamispäivä tulisi olla viimeistään 31.7.2024.

Hallituksen esitys vuorotteluvapaalain kumoamisesta on tarkoitus antaa eduskunnalle helmikuussa. Lakimuutokseen ja sen voimaantuloon voi tulla muutoksia ennen eduskuntakäsittelyä tai sen aikana.

Lue lisää: Näin hallitus aikoo heikentää työttömyysturvaa (5.9.2023)

Lue lisää A-kassan tietopaketista: Hallitusohjelman muutokset työttömyysturvaan

SEL:n jäsenten työttömyyskassa on 1.1.2024 alkaen Avoin työttömyyskassa A-kassa.

Liity
jäseneksi