Miksi olemme lakossa ja muita kysymyksiä poliittisesta #PainavaSyy-lakosta

Kokosimme vastauksia yleisimpiin kysymyksiin SEL:n poliittisesta #PainavaSyy-lakosta.

Voit jakaa tietoa työpaikallasi esimerkiksi tulostamalla nämä kysymykset vastauksineen työpaikan ilmoitustauluille ja taukotiloihin tai jakamalla linkkiä sosiaalisessa mediassa.

Kaikki SEL:n #PainavaSyy-uutiset löydät osoitteesta www.selry.fi/painavasyy

Jos sinulla on kysyttävää, työpaikkasi SEL:n luottamushenkilöt ja SEL:n aluetoimistot auttavat sinua.


Kysymykset:

1. Mistä tässä on kyse? Miksi olemme poliittisessa lakossa?
2. Mikä on poliittinen lakko?
3. Mitkä elintarvikealan työpaikat ovat lakossa? Koskeeko lakko minua?
4. Miten saan lakkoavustuksen?
5. Mitä minä voin tehdä Orpon hallituksen ajamien heikennysten vastustamiseksi?
 

Vastaukset:

1. Mistä tässä on kyse? Miksi olemme poliittisessa lakossa?

#PainavaSyy on SAK:n ja ammattiliittojen kampanja, jolla haluamme torjua pääministeri Petteri Orpon hallituksen ajamat heikennykset työntekijöiden työehtoihin, lakko-oikeuteen ja työttömyysturvaan.

Lue lisää osoitteesta www.sak.fi/painavasyy

SEL on mukana #PainavaSyy-kampanjassa. Elintarvikealan työntekijät vastustavat poliittisella lakollaan Orpon hallituksen ajamia työntekijöiden työehtojen ja lakko-oikeuden heikennyksiä sekä työttömyysturvan leikkauksia ja vaativat hallitusta luopumaan heikennysesityksistään.

Lue lisää osoitteesta www.selry.fi/painavasyy

Orpon hallituksen pyrkimys on heikentää työntekijän asemaa työpaikalla sekä työntekijöiden ammattiliittojen asemaa yhteiskunnassa. Hallituksen tavoite ei ole lisätä asioista sopimista millään tasolla, ei paikallisella, eikä liittotasolla. Hallituksen tarkoitus on yksiselitteisesti lisätä työnantajien yksipuolista määräysvaltaa työpaikalla. Tätä me emme voi hyväksyä. Me emme halua, että työelämän epävarmuutta lisätään ja työntekijöiden oikeuksia ja turvaa heikennetään.

Koska hallitus ei neuvottele työntekijöiden kanssa, eikä huomioi työntekijöiden näkemyksiä, meidän on pakko puolustaa työntekijöiden oikeuksia poliittisilla lakoilla.


2. Mikä on poliittinen lakko?

Poliittinen lakko on laillinen lakko myös silloin kun työehtosopimus on voimassa. Lakosta ei voi aiheutua mitään seuraamuksia yksittäiselle työntekijälle, työhuonekunnalle tai ammattiosastolle. Työnantaja ei voi irtisanoa tai purkaa työntekijän työsuhdetta lakkoon osallistumisen takia.

Poliittinen lakko ei kohdistu työnantajiin, vaan poliittisiin päättäjiin eli Suomen hallitukseen.

Jos työnantajasi kritisoi poliittista lakkoa, pyydä työnantajaasi olemaan suoraan yhteydessä pääministeri Orpoon, muihin ministereihin sekä hallituspuolueiden kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kansanedustajiin ja vetoamaan, että hallitus vetäisi työelämän heikennysesityksensä pois, jolloin lakot lopetetaan. Palkansaajia hallitus ei ole halunnut kuunnella.

Poliittinen lakko koskee lakossa olevalla työpaikalla kaikkia lakonalaisia töitä ja niiden tekijöitä, myös liittoihin kuulumattomia työntekijöitä ja esimerkiksi vuokratyöntekijöitä.

Työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta lakon ajalta. SEL maksaa jäsenilleen lakkoavustusta.


3. Mitkä elintarvikealan työpaikat ovat lakossa? Koskeeko lakko minua?

>> Elintarvikealan työpaikat, jotka ovat SEL:n poliittisessa #PainavaSyy-lakossa

Jos työpaikkasi on julistettu lakkoon, saat lisää tietoa työpaikkasi SEL:n luottamusmieheltä.

Poliittinen lakko koskee lakossa olevalla työpaikalla kaikkia SEL:n työehtosopimuksen alaisia töitä ja niitä tekeviä työntekijöitä. Lakko koskee myös liittoihin kuulumattomia työntekijöitä ja esimerkiksi vuokratyöntekijöitä.

Poliittinen lakko on laillinen lakko. Lakosta ei voi aiheutua mitään seuraamuksia yksittäiselle työntekijälle, työhuonekunnalle tai ammattiosastolle. Työnantaja ei voi irtisanoa tai purkaa työntekijän työsuhdetta lakkoon osallistumisen takia.

SEL:n poliittiset #PainavaSyy-lakot:
Viikolla 7/2024: Noin 4000 työntekijää 92 elintarvikealan työpaikalla
Viikolla 5/2024: Noin 4500 työntekijää 21 elintarvikealan työpaikalla
Viikolla 50/2023: Noin 2000 työntekijää 31 elintarvikealan työpaikalla
Viikolla 47/2023: Noin 2000 työntekijää 13 elintarvikealan työpaikalla
Viikolla 46/2023: Noin 4000 työntekijää 15 elintarvikealan työpaikalla


4. Miten saan lakkoavustuksen?

Lakon ajalta ei makseta palkkaa. SEL:n jäsenille maksetaan lakkopäiviltä lakkoavustusta 100 euroa työvuorolta. Lain mukaan lakkoavustuksesta 16 euroa on verotonta. Lakkoavustuksen loppuosasta tehdään verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti 40 prosentin ennakonpidätys, joten jäsenelle maksetaan käteen 66,40 euroa.  

Lakossa olevat SEL:n jäsenet hakevat lakkoavustuksen SEL:n eAsioinnin kautta lakon jälkeen. Tarkista, että tietosi ovat oikein ja lisää tilinumerosi eAsioinnissa osoitteessa www.selry.fi/easiointi.

>> Näin haet SEL:n lakkoavustusta

Jos et ole vielä SEL:n jäsen, liity nyt SEL:n jäseneksi, niin saat lakkoavustuksen, jos työpaikkasi julistetaan lakkoon. Viimeistään lakkopäivää edeltävänä päivänä SEL:n jäseneksi liittyvät uudet jäsenet ovat oikeutettuja SEL:n lakkoavustukseen.

Jos et voi käyttää SEL:n eAsiointia tai olet jonkun toisen SAK:laisen ammattiliiton jäsen, ota yhteyttä oman työpaikkasi SEL:n luottamusmieheen lakkoavustuksen saamiseksi.

Jos sinulla on kysyttävää lakkoavustuksesta, voit soittaa numeroon 09 4246 1230 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen lakkoavustus@selry.fi.


5. Mitä minä voin tehdä Orpon hallituksen ajamien heikennysten vastustamiseksi?

1. Kuulu oman alasi ammattiliittoon. Jos et vielä ole jäsen, liity nyt! Suosittele liiton jäsenyyttä myös työkavereillesi.
2. Seuraa oman liittosi ja SAK:n viestintää www.sak.fi/painavasyy ja somessa #PainavaSyy.
3. Jaa tietoa työpaikallasi ja juttele hallituksen heikennyssuunnitelmista työkavereidesi kanssa. Tulosta materiaalia työpaikallesi jakoon osoitteesta www.sak.fi/painavasyy.
4. Osallistu tapahtumiin, vetoomuksiin, mielenilmauksiin ja lakkoon.
5. Vaadi hallituspuolueiden eli kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien ministereitä ja kansanedustajia luopumaan työelämän ja työttömyysturvan heikennyssuunnitelmistaan.


Uutista on päivitetty viimeksi 7.2.2024.

Liity
jäseneksi