”Yritän saada hommaan enemmän ennakoivaa otetta”

Finnforelin työsuojeluvaltuutettu Olli Vauhkosen mielestä työturvallisuusasioihin kannattaa vaikuttaa jo siinä vaiheessa, kun uutta investointia ja työntekijöiden perehdytystä suunnitellaan.

Kalankasvatustyöntekijä Olli Vauhkonen on Finnforelin työsuojeluvaltuutettu. Hän aloitti työt Finnforelin Varkauden kalankasvattamossa, kun laitos perustettiin vuosien 2017–2018 taitteessa.

– Tämä on kiertovesitekniikkaan perustuva iso kalojen jatkokasvatuslaitos, joka sijaitsee Varkaudessa Stora Enson tehdasalueella. Työmme on kalankasvatusta ja kalatuotteiden valmistamista. Tuotamme kalaa kalanmädistä valmiiksi pakkaukseksi saakka. Teemme kauppoihin kuluttajille tavaraa Saimaan tuore -tuotemerkillä. Tuotteitamme menee myös hotelleihin ja ravintoloihin, Vauhkonen kertoo.

Vauhkosella on pitkä kalankasvatusalan työkokemus. Tie kalankasvattamoihin kulki korkeakouluopintojen kautta.

– Opiskelin Kuopion yliopistossa ympäristötieteitä. Siitä sitten siirryin Paraisille opiskelemaan ammattikorkeakouluun kala-alaa eli iktyonomiksi. Sen jälkeen olen kiertänyt ympäri Suomenniemeä kalapuolen hommissa. Viimeiset viisi vuotta olen ollut Finnforelilla Varkauden tuotantolaitoksella töissä erinäisissä kalankasvatustehtävissä, Vauhkonen kertoo.

Innostus kala-alaan tuli Olli Vauhkosella harrastamisen kautta. Etenkin nuorena hän kalasti paljon, mutta ammatin myötä hänen mielensä ei enää kaipaa vapaa-ajalla kalojen pariin kuten ennen.

– Kalastus on edelleen minulle tärkeä harrastus, mutta työn seurauksena se tuntuu aika erilaiselta nyt kuin joskus nuorempana. Koska näen kaloja töissä kaiken aikaa, niin ei niitä välttämättä aina halua nähdä vapaa-ajallaan.

Vapaa-ajallaan Vauhkonen viihtyy parhaiten metsästyksen parissa.

– Syksyllä vapaa-aikani menee metsästysharrastuksen kanssa. Metsästän Itä-Suomessa ja Lapissa pienriistaa, Vauhkonen kertoo.


Mahdollisuus vaikuttaa

Työsuojeluvaltuutetuksi Olli Vauhkonen hakeutui, koska työpaikalla ei sellaista vielä ollut ja hänellä oli edellisestä työpaikastaan kokemusta tehtävästä. Työsuojeluvaltuutettuna häntä motivoi mahdollisuus päästä vaikuttamaan työpaikan asioihin ja saada työntekijän ääntä kuuluviin.

– Ennen Finnforelia olin töissä Kuopiossa kala-alan firmassa, joka meni konkurssiin. Sen jälkeen hakeuduin tänne Varkauteen töihin, ja myös muutin tänne. Koska Finnforel oli aivan uusi työpaikka, ei sillä ollut vielä työsuojeluvaltuutettua tai luottamusmiestä. Kun sitten työsuojeluvaltuutettua alettiin etsiä, niin ilmoittauduin tehtävään. Minulla oli aiempaa kokemusta työsuojeluvaltuutetun hommasta edellisestä työpaikastani, Vauhkonen sanoo.

Finnforelilla on Varkauden kalankasvatus- ja tuotantolaitoksen lisäksi kalankasvatuslaitokset Hollolassa ja Joroisilla.

– Meillä on tällä hetkellä noin 50 työntekijää, jotka työskentelevät SEL:n työehtosopimuksella. Yhteensä koko firmassa on noin 70 työntekijää. Tuotantomme on noin miljoona kiloa vuodessa, ja uuden kasvatuslaitoksen myötä määrä kasvaa noin kolmeen miljoonaan. Todennäköisesti tarvitsemme myös lisää työntekijöitä, Vauhkonen toteaa.


Työsuojelu on yhteistyötä

Finnforelin Varkauden ja Hollolan uusien laitosten perustaminen tuo lisätöitä myös työsuojeluvaltuutetun pöydälle. Olli Vauhkonen kartoittaa yhteistyössä työsuojelupäällikön kanssa laitosten työsuojeluriskejä ja pyrkii tuomaan työntekijänäkökulman riskien hallintaan.

– Kun tulee uusi laitos, joudumme paljonkin miettimään uusien koneiden ja laitteiden työturvallisuutta. Itse pyrin siihen, että näissä kuullaan jo suunnitteluvaiheessa työntekijäpuolen ääntä, ettei jälkikäteen tule sitten kyselyä, että miksi tämä tai tuo asia tehdään näin, ja olisiko se sittenkin pitänyt tehdä noin. Tällä hetkellä yritän saada hommaan enemmän ennaltaehkäisevää ja ennakoivaa otetta, Vauhkonen kertoo.

Koska yrityksen investoinnit tarkoittavat mahdollisesti uusien työntekijöiden palkkaamista, työsuojeluvaltuutettu osallistuu myös työntekijöiden työhön perehdyttämisen suunnitteluun. Perusteellinen perehdytys on yksi keskeisimpiä keinoja hallita työturvallisuusriskejä.

Myös työntekijöiden ikääntyminen tuo haasteita työpaikan työsuojelutoimintaan. Tavoitteena pitää olla mahdollistaa työntekijöiden työssä jaksaminen terveenä ja työkykyisenä eläkeikään saakka, Olli Vauhkonen painottaa.


Teksti: Aleksi Vienonen, kuva: Karoliina Öystilä

Kuvassa: Työsuojeluvaltuutettu Olli Vauhkonen suoritti SEL:n työsuojelun jatkokurssin Murikka-opistolla Tampereella viime vuonna.

Liity
jäseneksi