Selvitetty tapaus: Työeläkeyhtiö tyrmäsi eläkkeelle pääsyn 

Vaikeista tuki- ja liikuntaelinten sairauksista kärsinyt työntekijä soveltui työeläkeyhtiön mukaan muihin töihin.

Nuoruudestaan saakka ruumiillisesti raskaissa elintarvikealan töissä työskennelleellä SEL:n jäsenellä oli vaikeita kulumia niskassa, käsissä, polvissa ja selässä. Niiden takia keski-ikäinen työntekijä oli ollut viimeiset viisi vuotta keskimäärin puolet ajasta sairauslomalla. 

Sairauslomien jälkeen hän oli palannut töihin aina särkylääkkeiden turvin, kunnes oli joutunut jäämään sairauslomalle uudelleen ja uudelleen. Työkyky ei kohentunut sairauslomien myötä, ja työpaikalla töitä oli pyritty keventämään useita kertoja. Lopulta työntekijältä loppuivat voimat ja hän päätti hakea työkyvyttömyyseläkettä

Työeläkeyhtiö kuitenkin hylkäsi työntekijän eläkehakemuksen sillä perusteella, että työntekijällä olisi 60 prosenttia työkykyä jäljellä muihin, kevyempiin työtehtäviin. 

Jäsen sai työpaikkansa luottamushenkilöltä vinkin olla yhteydessä ammattiliittoon. Jäsen kertoi tilanteestaan SEL:n sosiaalisihteeri Kai Laaksoselle ja sanoi, ettei työkykyä ollut jäljellä nykyiseen eikä muihin työtehtäviin ja tiedusteli, voisiko SEL auttaa eläkepäätöksestä valittamisessa.  


Uusi lääkärintodistus 

Työntekijä lähetti Kai Laaksoselle valituksen laatimista varten tarvittavat asiakirjat, kuten lääkärintodistukset, eläkehakemuksen liitteineen sekä hylätyn eläkepäätöksen.   

– Papereista ilmeni, että jäsenellä oli niin vaikeaksi edenneet tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, ettei hän kyennyt esimerkiksi istumaan tai seisomaan ilman kipuja. Se, että hänellä olisi ollut työkykyä jäljellä, ei pitänyt millään lailla paikkaansa, Laaksonen toteaa. 

Laaksonen arveli työeläkeyhtiön tehneen virheen hakemuksen käsittelyssä, koska työntekijän sairaudet olivat niin laaja-alaiset ja aiheuttivat myös lepotilasärkyä. Hän soitti työeläkeyhtiön ylilääkärille, joka Laaksosen yllätykseksi oli edelleen sitä mieltä, että työntekijä pystyisi työskentelemään kevyemmässä ammatissa, kuten myyjänä, eikä eläkeyhtiöllä ollut aikomusta muuttaa päätöstään.  

Laaksonen ilmoitti, että työntekijä tulee siinä tapauksessa hakemaan muutosta eläkepäätökseen työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalta

Seuraavaksi Kai Laaksonen kertoi jäsenelle, että muutoksenhakua varten tarvittiin uusi lääkärinlausunto, josta ilmenee selvästi, etteivät kevyemmätkään työt sovellu jäsenelle, ja mikäli hän joutuisi niitä tekemään, hänen terveytensä tulisi heikkenemään entisestään. Keskustelussa selvisi, että jäsen tarvitsi apua myös arjessa, kuten siivouksessa, ja nämäkin asiat olisi syytä kertoa lääkärille lausuntoa ajatellen. 

Työntekijän henkinenkin terveys oli heikentynyt kipujen ja kielteisen eläkepäätöksen vuoksi, joten hän pyysi ja valtuutti Laaksosen ottamaan yhteyttä työterveyslääkäriin hänen puolestaan, jotta kaikki lääkärinlausunnossa tarvittavat asiat tulisivat varmasti huomioiduiksi.  
 
Pian valitukseen pystyttiin liittämään uusi, aiempaa perustellumpi lääkärintodistus. Hakemukseen kirjattiin kaikki sairaudet ja niiden aiheuttamat rajoitteet, arkielämä mukaan luettuna. Laaksonen totesi valituksessa, että mikäli jäsen joutuisi työhön, hän tarvitsisi työntekoon avustajan, jotta hän pystyisi suoriutumaan siinä, koska hänen terveydentilansa on niin heikko. 


Vastaus tuli nopeasti 

Kaksi viikkoa valituksen lähettämisestä työeläkeyhtiön ylilääkäri tiedusteli Kai Laaksoselta, olisiko valitus mahdollista ratkaista myöntämällä jäsenelle osa-aikainen työkyvyttömyyseläke. 

– Vastasin suoraan, että sitä ei voi hyväksyä, koska jäsenellä ei ole enää yhtään työkykyä jäljellä, joten vaadimme yhä täyttä työkyvyttömyyseläkettä. Ylilääkäri vastasi palaavansa myöhemmin asiaan. 

Puhelusta oli kulunut noin viikko, kun työeläkeyhtiö ilmoitti, että jäsenelle oli myönnetty täysimääräinen työkyvyttömyyseläke. Valituksen käsittely työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnassa olisi kestänyt arviolta vuoden, joten eläkeyhtiön uusi päätös lyhensi merkittävästi asian ratkaisemiseen kulunutta aikaa. 

– Ilmoitin asiasta jäsenelle, joka oli siitä erittäin onnellinen ja koki, että lopultakin työeläkeyhtiö oli kohdellut häntä oikeudenmukaisesti. Hän kiitti liittoa avusta, joka toi hänelle myönteisen eläkepäätöksen, Laaksonen sanoo. 

Tapaus tuli selvitetyksi noin kuukaudessa jäsenen yhteydenotosta liittoon.  

Elintarvikealan töissä on useita kuormitustekijöitä, kuten pakkotahtista toistotyötä, erityislämpötiloja, meteliä ja raskaita nostoja, jotka voivat aiheuttaa vuosien saatossa vaikeitakin haittoja terveydelle.

– Jos tuntuu, ettei oma terveys enää riitä työntekoon, kannattaa pyytää apua työpaikan luottamushenkilöiltä tai tarvittaessa suoraan liitosta, jotta voidaan yhdessä etsiä paras ratkaisu tilanteeseen. Esimerkiksi työuraeläke on yksi väylä päästä normaalia eläkeikää aikaisemmin pois raskaasta työstä, jos kriteerit sen hakemiseen täyttyvät, Laaksonen muistuttaa. 


Teksti: Kati Oksman, kuva: Maria Björklund

Selvitetty tapaus kertoo elintarvikealan työpaikkojen ongelmatilanteista, joita liitto on auttanut ratkaisemaan. Tämä selvitetty tapaus on julkaistu ensimmäisen kerran 15.12.2023 Elintakeessa 8/2023.

Liity
jäseneksi