Selvitetty tapaus: Leipuri sai liitolta apua palkkansa tarkistamiseen

Leipuri huomasi, ettei hänelle ollut maksettu palvelusvuosilisää. SEL:n aluesihteeri löysi muitakin virheitä hänen palkoistaan.

Myymäläleipomossa työskennellyt leipuri otti yhteyttä SEL:n Pohjanmaan aluesihteeri Markus Forslundiin viime vuonna ja pyysi tätä tarkistamaan hänen palkkansa. Jäsen kertoi, ettei hänelle kuulunutta palvelusvuosilisää ollut maksettu, ja halusi samalla selvittää, olisiko palkoissa muutakin oikaistavaa.

Koska työpaikalla ei ollut luottamusmiestä, tuli jäsenen yhteydenotto suoraan SEL:n aluesihteerin selvitettäväksi. Markus Forslund pyysi työntekijää toimittamaan hänelle kaikki palkkalaskelmat ja kääri sitten hihansa.

– Tutkin leipurin palkkanauhat työsuhteen alusta nykyhetkeen ja huomasin ison ongelman. Hänen ansionsa eivät olleet nousseet työssäoloaikana työehtosopimuksen mukaisesti, vaan hänelle oli maksettu koko työsuhteen ajan ensimmäisen palkkaryhmän palkkaa, Forslund kertoo.


Peruspalkka vaikuttaa myös lisiin ja vuosilomakorvauksiin

Työntekijä oli ehtinyt työskennellä työpaikassa noin puolitoista vuotta, kun palkat tarkistettiin.

Forslund katsoi työehtosopimuksesta, miten työntekijän olisi pitänyt edetä palkkaryhmissä. Ensimmäisen kuuden kuukauden työskentelyn jälkeen hänelle olisi tullut maksaa toisen palkkaryhmän mukaista palkkaa ja vuoden työskentelyn jälkeen kolmannen palkkaryhmän mukaisesti.

Lisäksi palvelusvuosilisä oli jätetty maksamatta. Kaikilla SEL:n sopimusaloilla maksetaan työehtosopimuksen perusteella palvelusvuosilisää. Esimerkiksi leipomoalalla palvelusvuosilisää kuuluu maksaa vähintään vuoden samassa yrityksessä töissä olleelle työntekijälle 51 euroa ja viidestä kymmeneen vuotta työskennelleelle 75 euroa kuukaudessa, jonka jälkeen lisän suuruus kasvaa edelleen portaittain 30 vuoteen asti.

Jäsenelle olisi kuulunut maksaa palvelusvuosilisää siitä eteenpäin, kun vuosi työpaikassa oli tullut täyteen.

Väärin maksetut palkat vaikuttivat negatiivisesti myös muun muassa työntekijälle maksettuihin lisiin sekä vuosilomakorvauksiin, koska ne pohjautuvat työntekijän peruspalkkaan. Palkkasaatavia laskiessaan aluesihteeri otti huomioon myös nämä palkanosat.

Jäsenen palkkasaatavien loppusumman laskettuaan Markus Forslund otti yhteyttä myymäläleipomon palkanlaskentaan, jonka oli ulkoistettu toiselle yritykselle.

– Kerroin heille, miltä ajalta jäsenelle oli maksettu liian vähän palkkaa ja kerroin, miten hänelle olisi kuulunut maksaa palkkaa, eli milloin palkankorotukset olivat astuneet voimaan ja minkä verran palkkoja oli jäänyt maksamatta.

Palkanlaskija otti tiedot vastaan ja kertoi olevansa yhteydessä työnantajaan.


Virhe työnantajan päässä

Pian palkanlaskennasta otettiin yhteyttä SEL:n aluesihteeriin ja kerrottiin, että virhe on tapahtunut työnantajan päässä. Työnantajan velvollisuus on ilmoittaa palkanlaskentaan oikeat tiedot, eikä työnantaja ollut ilmoittanut työehtosopimuksen mukaisista korotuksista.

Asian selvittely työnantajan puolelta kesti muutamia päiviä. Sen jälkeen palkanlaskennasta ilmoitettiin SEL:n aluesihteerille, että työnantaja oli pyytänyt heitä oikaisemaan väärin maksetut palkat mahdollisimman nopeasti.

Kuukauden päästä ensimmäisestä yhteydenotostaan Markus Forslund sai palkanlaskennasta tiedon, että jäsenelle oli maksettu hänelle kuuluvat puuttuvat palkat.

– Tarkistin vielä jäsenen uusimmasta palkkalaskelmasta, että saatavat oli maksettu oikein. Jäsen sai alkukesästä tililleen noin kolmen tuhannen euron palkkasaatavat.

Jutun selvittelyn yhteydessä palkanlaskija kertoi Forslundille, että virhe palkoissa oli todennäköisesti koskenut muitakin myymäläleipomon työntekijöitä. Palkanlaskija lupasi selvittää, että myös muiden työntekijöiden palkat korjataan tarvittaessa. Liiton jäsenen yhteydenotto auttoi näin muitakin leipomon työntekijöitä.

– Tämä oli siitä harvinainen juttu, että työnantaja myönsi heti virheensä eikä asiasta tarvinnut alkaa vääntämään, Forslund kiittää.

Jokaisen työntekijän kannattaa tarkistaa oma palkkalaskelma kuukausittain ja pyytää työnantajaa korjaamaan virheet. Tarvittaessa apua voi pyytää työpaikan luottamusmieheltä tai SEL:n aluesihteeriltä. Työajoista ja tehdyistä työtunneista kannattaa pitää kirjaa, sillä se helpottaa palkkojen tarkistamista. Palkan tarkistamisessa ei kannata viivytellä, sillä palkkasaatavat vanhenevat viidessä vuodessa palkan eräpäivästä lukien.

– Yleissitovan työehtosopimuksen palkat ovat alan minimipalkkoja. Työntekijälle voi aina maksaa työehtosopimuksessa sovittua minimipalkkaa paremmin. Leipomoalallakin on pulaa osaavasta työvoimasta, jolloin hyvä palkka ja muut työehdot ovat kilpailuvaltteja, kun uusia työntekijöitä palkataan, Forslund muistuttaa.


Teksti: Kati Oksman, kuva: Maria Björklund

Selvitetty tapaus kertoo elintarvikealan työpaikkojen ongelmatilanteista, joita liitto on auttanut ratkaisemaan. Tämä selvitetty tapaus on julkaistu ensimmäisen kerran 9.2.2024 Elintakeessa 1/2024.

Liity
jäseneksi