Satakunnan voimanainen Eira Ylitalo: Ay-toimintaa tarvitaan nyt ja aina

Yli neljä vuosikymmentä ay-luottamustehtävissä toiminut Eira Ylitalo kiittää, kumartaa ja luovuttaa viestikapulan seuraaville. Ay-toimintaa tarvitaan nyt ja aina, hän painottaa.

Toukokuussa SEL:n edustajakokouksessa Lappeenrannassa Eira ”Eikku” Ylitalon, 62, vointi oli hyvä. Näytti siltä, että syöpä oli selätetty ja Ylitalo valittiin jatkamaan SEL:n liittohallituksen varapuheenjohtajana. Kesällä oireet alkoivat kuitenkin uudestaan, syöpä oli uusiutunut. Elokuussa hän haki työkyvyttömyyseläkettä ja sai eläkepäätöksen parissa viikossa.

Ylitalolle tuli 25.8.2022 täyteen 46 vuotta vakituisessa työsuhteessa ja 1.9.2022 hän siirtyi työkyvyttömyyseläkkeelle. Satakuntalaisen ay-toimijan ura on ollut huikean pitkä ja vaikuttava: Ylitalo ehti toimia henkilöstön edustajana yli 42 vuotta, joista viimeiset 21 vuotta työntekijöiden pääluottamusmiehenä HKScanin Euran ja Rauman siipikarjatehtaissa.

– Ay-toiminta on ollut minulle niin tärkeää ja iso osa elämääni. Olen kiitollinen, kun olen saanut hoitaa näitä luottamustehtäviä ja tutustua satoihin upeisiin ihmisiin näiden vuosien aikana. Nyt on kuitenkin aika keskittyä muuhun ja jatkaa hieman rauhallisemmin, Eira Ylitalo sanoo.

Työpaikan, ammattiosaston ja aluejärjestön luottamustehtävien lisäksi Ylitalo on toiminut vuosien varrella liiton valtakunnallisissa luottamustehtävissä. Vuonna 2002 hänet valittiin ensimmäisen kerran SEL:n liittohallituksen jäseneksi ja vuonna 2007 varapuheenjohtajaksi, jota tehtävää hän hoiti eläkkeelle jäämiseensä asti, pois lukien edustajakokouskauden 2012–2017, jolloin Ylitalo toimi SEL:n liittovaltuuston puheenjohtajana.


Ay-sydän syttyi SOT:ssa

Eira Ylitalo meni 16-vuotiaana töihin SOT:n siipikarjateurastamoon Kauttualle vuonna 1976.

– Olisin liittynyt heti liittoon, mutta sain väärää tietoa, että vasta 17-vuotiaana saa liittyä.

Työpaikan pääluottamusmies Ritva Sojakka alkoi puhumaan Ylitaloa työsuojeluvaltuutetuksi, joksi hänet valittiinkin vuonna 1979 vain 19-vuotiaana.

– Porin liha-alan ammattiosaston 49:n toiminnassa tutustuin Porin SOT:n teurastamon pääluottamusmieheen Pekka Välimäkeen. Olimme Ritvan kanssa Pekan opissa, kouluttauduimme Kiljavan opistolla, reissasimme liiton tapahtumissa ympäri Suomea ja pääsimme samalla sisään ay-toimintaan ja isompiin kuvioihin.

Vuonna 1983 perustettiin SOT:n ja LSO:n yhteinen iso siipikarjatehdas Säkylään.

– Olin mukana perustamassa meille omaa ammattiosastoa, Ala-Satakunnan elintarviketyöläisiä, vuonna 1985. Alussa ammattiosastossa oli pari sataa jäsentä, silloin ei olisi uskonut, että nyt meitä on jo 1400 jäsentä.

Vuosina 1988–89 Ylitalo oli noin vuoden töissä metalliteollisuudessa, mutta hän palasi vuonna 1989 takaisin elintarvikealalle ja töihin Tuomolan kana- ja kalkkunateurastamolle Köyliöön.

SEL:n silloinen aluesihteeri Markku Alajärvi tuki voimakkaasti Länsi-Suomen alueen siipikarjatyöntekijöitä, jotka päättivät taistella itselleen paremmat palkat.

– Vuonna 1997 lähdimme ensimmäistä kertaa yhdessä, me Euran, Köyliön ja Säkylän siipikarjatyöntekijät, hakemaan lisää palkkaa. Annoimme lakkovaroituksen ja saimme sovittua paikallisesti työnantajan kanssa kunnon palkankorotuksista juuri ennen kuin lakko ehti alkaa.

Vuonna 2001 euralaiset pyysivät Ylitaloa pääluottamusmieheksi.

– Ajattelin, että Eura oli niin iso yksikkö, että se tarvitsee oman pääluottamusmiehen. En olisi pystynyt hoitamaan jäsenten asioita kahdessa paikassa niin hyvin kuin halusin. Niin kalkkunaan Säkylään tuli oma pääluottamusmies ja minusta tuli pelkästään Euran pääluottamusmies vuonna 2002.

Eurassa oli kariniemeläisten oma hyvä henki ja perheyrityksen yhteisöllinen kulttuuri.

– Kun olimme HK:n tytäryhtiö, saimme vielä tehdä ja sopia asioita omalla tavalla, mutta se muuttui, kun meidän sulautettiin HK:hon. Se on surullista, että se henki ja vahva sopimisen kulttuuri pyyhittiin pois vuosien aikana.

Ylitalon pääluottamusmiesvuosina työpaikalta ei edennyt tuomioistuimeen yhtään tapausta, riidat saatiin sovittua paikallisesti neuvottelemalla.

– Luottamusmiehenä joutuu laittamaan itsensä peliin, mutta olen aina yrittänyt hoitaa asiat niin, että asiat riitelevät, eivät ihmiset.


Jäsenten tuella

– Tämä ei ole yhden ihmisen show. Nämä ihmiset ovat minulle tärkeitä. Jäsenten voimalla ja tuella olen tätä jaksanut ja pystynyt tekemään. Ilman jäsenten tukea kukaan luottamusmies ei ole mitään.

Ylitalon pitkän luottamusmiesuran kovin paikka oli vuonna 2011, kun työnantaja irtisanoi 50 työntekijää. Neuvotteluissa saatiin kuitenkin väännettyä niin, että lopulta kaikki halukkaat otettiin takaisin töihin.

– En ole koskaan ollut niin tyytyväinen porukkaan kuin silloin olin. Se tuki, jota sain neuvotteluissa, oli niin suurta ja olen siitä ikikiitollinen.

Toinen raskas aika oli vuonna 2017, kun HKScan avasi Euran tuotantolaitoksen korvaavan uuden siipikarjatehtaan Raumalle. Syksyllä 2017 Euran tuotantolaitos suljettiin, kunnes parin vuoden päästä Eurassa alettiin taas pakata broileria.

– Kaikki, mitä oli puhuttu ja sitten kun todellisuus olikin ihan toista. Uuden tuotantolaitoksen käynnistysvaikeudet ja ensimmäiset vuodet olivat raskaita työntekijöille. Sen olen huomannut, että elintarvikealan johtajien pitää ymmärtää elintarvikealaa, ei tämä ole samanlaista prosessiteollisuutta kuin vaikka paperiteollisuus, vaan pitää olla elintarvikealan osaaja.

Nykyisin HKScanilla on Raumalla ja Eurassa yhteensä noin 600 työntekijää SEL:n työehtosopimuksella töissä, kun Euran tuotantolaitoksessa oli ennen Rauman uuden tehtaan avaamista noin 450 työntekijää.

Hyviäkin asioita ja muistoja on ollut vuosien varrella paljon. Ylitalo kiittää esimerkiksi siitä, kun työnantaja koulutti 2000-luvun puolessa välissä muutamassa vuodessa oppisopimuksella yli 250 työntekijälle elintarvikealan perustutkinnon ja myöhemmin myös muita tutkintoja.


SEL on hyvä liitto

Ay-toiminta ei ole koskaan vanhanaikaista, sitä tarvitaan nyt ja aina, Eira Ylitalo painottaa.

– Kukaan muu ei meitä työntekijöitä puolusta kuin me itse. Ay-toiminnassa on kyse siitä, työntekijöiden yhteisen edun ajamisesta. Se ei onnistu, jos työntekijät eivät kuulu liittoon. Nykyisin ajatellaan asioita liian yksilökeskeisesti eikä ymmärretä, millainen voima joukkovoima on.

Hän on pannut tyytyväisenä merkille, miten nuoret ihmiset ovat ottaneet vastuuta liiton toiminnasta, yhdessä jo hieman varttuneempien luottamushenkilöiden kanssa.

– Olen ihaillut meidän nuoria jäseniämme ja aktiivejamme. Uudet ihmiset tuovat aina uutta näkökulmaa, se on sitä sukupolvien välistä vuoronvaihtoa. Siinä näkee, miten paljon voimme ammentaa toisistamme, se on iso rikkaus meille.

Mitä terveisiä lähetät selliläisille?

– Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat olleet kanssani matkalla näiden vuosien ajan. Monet teistä ovat tulleet minulle läheisiksi ja tärkeiksi. Muistan yhteisiä aikojamme lämmöllä ja lupaan seurata edelleen liiton toimintaa, niin tärkeä SEL on minulle.

– Toivon kaikkien selliläisten muistavan, että liitto olemme me, me kaikki jäsenet yhdessä. Yhteistyöllä, yhdessä tekemällä ja päätöksien takana seisomalla saamme pidettyä SEL:n edelleen itsenäisenä, jäsenten etuja ajavana vahvana ammattiliittona, Eira Ylitalo päättää.


Kuvassa: SEL:n edustajakokouksessa toukokuussa nähtiin harvinainen hetki, kun paikalla oli yhtä aikaa kolme liittovaltuuston puheenjohtajaa: entiset puheenjohtajat Pentti Aaltovirta (2017–2022) ja Eira Ylitalo (2012–2017) sekä nykyinen puheenjohtaja Ville Vatka, joka valittiin tehtävään 21.5.2022.

Liity
jäseneksi