Näin varaudut alkavaan työttömyyteen tai lomautukseen

Tatsin toiminnanjohtaja Peppi Tervo-Hiltula vinkkaa, miten kannattaa toimia, kun työttömyys tai lomautus on alkamassa.

Kun työsuhteesi päättyy ja jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan työstäsi, muista ainakin nämä:

1. Ilmoittaudu TE-toimistoon kokopäivätyötä hakevaksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänäsi. Ilmoittautuminen kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin osoitteessa www.tyomarkkinatori.fi. Noudata TE-toimiston ohjeita ja pidä työnhakusi voimassa.

2. Hoida dokumentit kuntoon: pyydä työnantajaltasi työtodistus ja palkkatodistus sekä varmista, että sinulla on työsopimus tallessa.

3. Huolehdi taloudestasi: tee itsellesi budjetti ja kirjaa siihen menot ja tulot. Esimerkiksi www.penno.fi on budjetoinnissa hyvä apu. Arvion ansiopäivärahasi suuruudesta voit laskea esimerkiksi TYJ:n päivärahalaskurilla osoitteessa www.tyj.fi.

4. Selvitä, mihin etuuksiin sinulla on oikeus ja mistä niitä voi hakea. Neuvontaa saat esimerkiksi työttömyyskassastasi, Kelasta ja sosiaalitoimesta.

SEL:n jäsenten työttömyyskassa on 1.1.2024 alkaen Avoin työttömyyskassa A-kassa.

5. Maksa laskut viimeistään eräpäivänä tai neuvottele lisää maksuaikaa ennen eräpäivää. Kysy pankistasi tarvittaessa lyhennysvapaata lainoihisi. Apua saat esimerkiksi kunnan velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöstä. Ole tarvittaessa yhteydessä velkaneuvontaan ja ulosottoon, ja sovi toimenpiteistä.

6. Hyödynnä päättyvän työsuhteesi ja työpaikkasi tuki, vaikka se ei innostaisikaan. Osallistu infoihin, käy työterveyshuollossa sekä selvitä oikeutesi muutosturvaan ja koulutukseen.

7. Hakeudu työkykyarvioon, jos epäilet työkykysi laskeneen. Pääset siihen työterveyshuollon tai terveyskeskuksen kautta. Tarkista, oletko oikeutettu työterveyshuoltoon jopa kuusi kuukautta muutosneuvotteluiden jälkeen.

8. Päivitä ansioluettelosi. Tuo esille uusimmasta vanhimpaan koulutuksesi, kokemuksesi ja osaamisesi.

9. Hae aktiivisesti töitä. Kysy työhakemuksiisi suosittelijoiksi esimerkiksi esihenkilöäsi ja työkaveriasi.

10. Kysy avoimia työpaikkoja tuttaviltasi, sosiaalisessa mediassa tai aiemmilta työnantajiltasi.

11. Huolehdi itsestäsi ja pidä kiinni arkirutiineistasi. Pysyttele aktiivisena, nuku ja syö säännöllisesti, tapaa ihmisiä ja liiku itsellesi mieluisalla tavalla. Älä jää yksin. Muista, että työllistyä voi pitkän tai lyhyen työttömyysjakson jälkeen.

12. Lue lisää Työttömän ensiapupaketista osoitteesta www.tyottomanensiapu.fi.

Peppi Tervo-Hiltula

Vastaaja on Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys Tatsin toiminnanjohtaja.

Liity
jäseneksi