Painava syy poliittisiin lakkoihin

Orpon hallituksen ajamat työelämän heikennykset ja työttömyysturvan leikkaukset ovat niin suuria muutoksia, että niitä on pakko vastustaa poliittisilla lakoilla. Tavoitteena hallituksella on yksiselitteisesti työntekijän aseman heikentäminen työpaikalla sekä ammattiliittojen aseman heikentäminen yhteiskunnassa. On selvää, että me toimisimme liittona samalla tavalla vaikka maan hallituksessa istuisi mitä puolueita tahansa, jos hallitus ajaisi vastaavia tavoitteita.

Hallitus toimii nyt Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työrukkasena. Hallitusohjelman työelämälinjaukset on kopioitu suoraan työnantajajärjestöjen eduskuntavaalitavoitteista. Tämä kävi hyvin ilmi, kun Yle teki hallitusohjelmasta tekstianalyysin kesäkuussa. Suoria kopiointeja olivat suurin piirtein kaikki merkittävät työelämän heikennykset.

Jos jokin työmarkkinajärjestö on voimakkaasti politisoitunut viimeisten kymmenen vuoden aikana ajamaan ideologisia tavoitteita, niin se on EK. Väitän, että EK:n ja pääministeripuolue kokoomuksen yhteys on tänä päivänä huomattavasti tiiviimpi kuin SAK:n yhteys SDP:hen, jota alati julkisuudessa nostetaan esille.

Nykytilanne alleviivaa kuinka tärkeä on poliittinen lakko-oikeus, jota hallitus on nyt rajaamassa. On luonnollista, että poliittiset lakot kohdistuvat yrityksiin, joiden etujärjestöt ovat kirjoittaneet hallitusohjelman työelämää koskevat kirjaukset.

Orpon hallitus ei tavoittele Ruotsin tai muiden pohjoismaiden työmarkkinamallia Suomeen. Jos otetaan Ruotsin työmarkkinoilta yksittäisiä työnantajapuolelle sopivia asioita, mutta unohdetaan kaikki siellä olevat työntekijän asemaa turvaavat ja vahvistavat asiat, niin ei silloin ole kysymys Ruotsin mallin tavoittelusta.

Työntekijöille Suomessa kävisi oikein hyvin työntekijäpuolen tulkintaetuoikeus, joka tarkoittaa riitatilanteessa asian tulkitsemista työntekijän edun mukaisesti, kunnes riita on ratkaistu tuomioistuimessa. Meille kävisi hyvin myös myötämääräämisoikeus eli henkilöstön edustus yli 25 henkilöä työllistävien yritysten hallinnossa sekä kattavampi henkilöstön tiedonsaantioikeus.

Hallituksen toimet vievät työmarkkinoitamme aivan päinvastaiseen suuntaan kuin Ruotsin malli. Meille ajetaan nyt sanelukulttuurin vahvistamista neuvottelu- ja sopimiskulttuurin vahvistamisen sijaan. Hallitus itse näyttää esimerkkiä ilmoittamalla ammattiyhdistysliikkeelle, että saatte tulla kuulluksi, muttei sanomallanne ole mitään väliä, koska asia on jo päätetty.

Kun puhe ei auta, meidän on toimittava kaikilla niillä keinoilla, joita meillä on. Meillä on toimiimme painava syy.

Liity
jäseneksi