Meihin kaikkiin vaikuttaa, minne Posti kulkee

Suomen Postin työehdot ja noudatettavat työehtosopimukset ovat olleet uutisissa. Me kaikki olemme voineet omasta postiluukustamme seurata jo pidempään, että Postin holtittomalla henkilöstöpolitiikalla ei ole pystytty takaamaan sitä, että Postin perustehtävä eli postinjakelu sujuisi.

Ikävää on, että johdon toimien seurauksena työntekijöillä ei ole mahdollisuutta hoitaa kunnolla Postin perustehtävää. Äärimmäisen huolestuttavaa on, että Postin johto on valinnut työehtojen kurjistamisen linjan.

Postin työntekijöiden lakon johdosta työnantaja joutui ottamaan aikalisän, kun se yritti vaihtaa työssä ja alalla noudatetun Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työehtosopimuksen työnantajaliitto Medialiiton ja Teollisuusliiton jakajien työehtosopimukseen, joka ei sovellu käsittelytehtäviin. Soveltumattomuuden on selkeästi todennut myös Teollisuusliitto. Tessin vaihto aiheuttaisi työntekijöille PAU:n mukaan 30-50 %:n palkanalennukset ja muita työehtoheikennyksiä.

Kyseessä ei ole ollut pelkästään Postin työntekijöiden työehtojen halpuuttaminen, vaan myös kilpailuedun hakeminen muita paketteja käsitteleviä yrityksiä vastaan niiden noudattamaa työehtosopimusta halvemmalla työehtosopimuksella. Tällaisesta ideastako Postin johdolle laukeavat messevät bonukset?

Työehtoshoppailu, josta kaikista räikeimmässä muodossaan tässä on kysymys, on meidän kaikkien työehtojen polkemista. Postin työntekijöillä ja PAU:lla heidän ammattiliittonaan ei ollut mitään muuta mahdollisuutta puuttua tähän yleisen oikeustajunkin vastaiseen toimintaan kuin lakko. Tämä on hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeä asia lakko-oikeus on.

Millä tavalla Postin toiminta on meidän kaikkien työehtojen polkemista? Jos tällainen toiminta sallitaan, eikä siihen puututa tai pystytä puuttumaan ammattiyhdistysliikkeen toimesta viime kädessä lakkotoimin, ovat seuraukset karuja. Tulemme kaikki kohtaamaan omalta osaltamme vastaavia työehtojen heikennyksiä. Työehtojen heikentämisestä ja palkkojen leikkaamisesta tulee yritysten välinen kilpailukeino.

Hyvä on myös muistaa, että jos Postin työntekijät eivät olisi ammattiliiton jäseniä, vaan esimerkiksi vain työttömyyden varalta itsensä YTK:ssa vakuuttaneita, olisi työnantajan työehtojen halpuuttaminen toteutunut jo työnantajan haluamalla tavalla.

Pari asiaa vaatii huomiotamme. Posti hyödynsi työvoiman vuokrausyrityksiä murtaakseen työntekijöiden lakkoa. Tämä ei ole hyväksyttävää toimintaa ja on syytä selvittää, mitä henkilöstöpalveluyrityksiä Posti käytti.

Toinen huomioitava asia on, että Posti osti äskettäin yrityksen nimeltä Transval, joka toimii jo usean elintarvikealan yrityksen sisällä tai yhteistyökumppanina. Transval tarjoaa esimerkiksi pakkaus-, varasto- ja terminaalipalveluita teollisuuteen ja ilmoittaa olevansa valmis vastaamaan kaikista materiaalivirroista aina vastaanotosta pakkaamiseen. Postin asiat ovat siis tätäkin kautta meidän ihollamme.

Me emme saa suhtautua välinpitämättömästi yhteenkään työnantajan ulkoistamissuunnitelmaan. Vaikkei siinä tänään olisi kysymys omista työehdoistamme, huomenna saattaa jo olla.

Liity
jäseneksi