Kun puhe ei riitä

Useat ammattiliitot, keskusjärjestöstä riippumatta, ovat jo ilmoittaneet järjestöllisistä toimista, ellei keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallitus peru aikeitaan heikentää olennaisesti irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä työskenteleviltä.

Irtisanomisperusteiden mielivaltaistaminen pienissä yrityksissä olisi iso työsuhdeturvan heikennys, mutta myös iso askel taaksepäin tasa-arvossa. Laki lisäisi mahdollisuuksia syrjintään, johon ei uskallettaisi puuttua irtisanomisen pelossa. Se, että naaman perusteella voisi irtisanoa, antaisi työnantajille sellaisen työkalun, jonka käytöllä olisi arvaamattomat seuraukset.

On selvää, että hanke on suunnattu myös ammatillista järjestäytymistä vastaan. Tällaisen lain vaatiminen Suomen Yrittäjien toimesta on suoraa jatkumoa sille, että järjestö viime keväänä suositteli jäsenyrityksilleen ”Loimaan kassan” jäsenmaksun maksamista työntekijöilleen, jotta nämä eivät liittyisi liittoon tai eroaisivat liitosta.

Ei tarvitse olla ennustaja nähdäkseen, ketkä olisivat työyhteisön kannalta ”epäsopivia” työntekijöitä yrityksissä, joissa tehdään kaikki mahdollinen, jotta työntekijät eivät kuuluisi liittoon.

Hankkeen taustalla näkyy myös pidemmän aikajänteen tavoite saada se koskemaan kaikkia yrityksiä niiden koosta riippumatta.

SEL päätti viime viikolla liittohallituksen kokouksessa osana SAK:laista liittoperhettä omista toimistaan irtisanomissuojan heikentämisen estämiseksi. Liittohallitus päätti SEL:n järjestöllisten toimien ensimmäisestä vaiheesta. Meidän kohdallamme on kyse poliittisesta lakosta, jolla vastustetaan hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämisestä.

Tässä vaiheessa on jo selvää, että tulossa on laaja työtaistelurintama useiden ammattiliittojen ilmoitettua toimenpiteistään.

Maan hallituksen toimintaa on ihmetelty myös työnantajaleiriä lähellä olevissa tahoissa. Muun muassa Talouselämä-lehden kolumnisti aprikoi, kuinka pitkälle on järkeä edelleen jatkaa työntekijöitä kurittavaa ja työntekijöiltä vievää politiikkaa.

Tuoreimpia työnantajaleirin hallituksen hankkeen epäilijöitä on Elinkeinoelämän keskusliiton nokkamies Jyri Häkämies. Kyllähän toki EK:llekin kyseinen laki kelpaisi, kuten niin moni muukin työnantajia suosinut hallituksen toimi. Tämän hallituksen tarjoaman karkin hinta on vain nousemassa niin kovaksi, ettei se enää oikein maistu.

Ammattiliiton jäsenten tehtävä on yhdessä puolustaa oikeuksiaan, tässä tapauksessa irtisanomissuojaa. Kyse on niin järeästä työsuhdeturvan heikentämisestä, että myös keinot sen estämiseksi ovat järeitä. Nyt eivät puheet, eivätkä torilla tapaamiset riitä, tämä lienee kaikille selvää.

Asialliset työnantajat eivät moista lainsäädäntöä tarvitse, eikä asiattomien halusta sitä tule säätää.

Se kuinka järeitä toimia joudumme toteuttamaan, on maan hallituksen käsissä ja tähän hallitukseen työnantajilla on suora yhteys.

Liity
jäseneksi