Kuka johtaa maan hallitusta?

Työnantajien etujärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto lopetti viime vuonna omalla päätöksellään työmarkkinaneuvottelut. Työmarkkinaosapuolia tarvitaan, jotta asioista voidaan neuvotella ja sopia. Yksin kukaan ei voi sopia ja asioista päättäminen ilman sopimista on yksipuolista sanelua.

Nyt näyttää aivan selvältä, että lopettamalla itse työmarkkinaneuvottelut EK päätti ulkoistaa työmarkkina-asiat maan hallitukselle, joka on ottanut työmarkkinaosapuolen roolin. Ulkoistuksiin liittyy aina riski, niin tälläkin kertaa. Työmarkkina-asioissa hallitus sai toisenkin ohjurin, Suomen Yrittäjät.

Ongelmana tässä on se, että maan hallituksen ei tarvitse edes neuvotella, kun se voi käyttää enemmistöhallituksen määräysvaltaa. Näin työnantajapuoli sai oivan käskyläisen ja välttyy itse likaamasta käsiään työntekijöiden aseman heikentämisessä. Vai likaantuvatko ne kädet sittenkin?

Ammattiliittojen tehtävä on jäsentensä työehtojen parantaminen ja puolustaminen, siksi olemme olemassa. Nyt on saatu maan hallituksen, EK:n ja Suomen Yrittäjien toimesta aikaiseksi tilanne, jossa työehtojen puolustaminen on pakko tehdä poliittisten mielenilmauslakkojen kautta. Jos joku kuvitteli, että ammattiliittoina katselemme tumput suorina, kun maan hallitus heikentää työehtoja, niin erehtyi.

Pääministeri Juha Sipilän toiminta nostaa esiin kysymyksen, kuka oikeasti johtaa maan hallitusta? Onko se EK, Keskuskauppakamari vai Suomen Yrittäjät? Kovasti on meuhkattu siitä, ettei työmarkkinajärjestöillä ole veto-oikeutta hallituksen päätöksiin. Tuo veto-oikeus näyttää kuitenkin olevan Suomen Yrittäjillä, siinä lienee vastaus kysymykseen kuka johtaa.

Enemmistöhallitus saa eduskunnan luottamuslauseäänestyksessä enemmistön tuen. Hallituksen suunnalta on väitetty, että poliittisilla lakoilla vastustettaisiin tämän jälkeen eduskuntaa. Maan hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen ja saanut vastaansa poliittiset lakot. Parlamentarismista hallituksen on turha edes puhua, kun hallitusta pitää pystyssä puolue, jota kukaan ei ole edes voinut vaaleissa äänestää. Vai muistaako joku äänestäneensä työehtojen polkemisen takuumieheksi lähteneitä sinisiä?

Omalla tavallaan omituisen tilanteesta tekee se, että keskustavetoinen hallitus vaarantaa toimillaan elintarvikealan tärkeimmän sesongin. Käsittääkseni SEL:n ja ETL:n välillä on ollut yhteisymmärrys siitä, ettei työehtosopimusten päättymisajankohtaa sovita niin, että työehtosopimusneuvottelut vaarantaisivat joulusesongin. No eihän sitä tietysti yksittäisen toimialan kannalta asioita katsota, kun hallitus lähtee työehtoja heikentämään.

Kovin on tulossa kalliit kääreet hallituksen joululahjalle Suomen Yrittäjille.

Liity
jäseneksi