Kenen lauluja laulat, hallitus?

”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”, toteaa vanha suomalainen sananlasku. ”Kenen lauluja laulat, hallitus?”, kysyttiin yhdessä selliläisten mielenosoituskyltissä STOP nyt! -suurmielenosoituksessa Senaatintorilla 1.2.2024.

Kysymys on retorinen. Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi kenen lauluja pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus laulaa. Esimerkiksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n tekemä vertailu paljastaa, että Orpon hallitusohjelman työelämän heikennykset on kopioitu lähes sanatarkasti elinkeinoelämän ja työnantajien ennen eduskuntavaaleja julkaistuista tavoitteista.

Tämä tuskin tuli yllätyksenä, sillä työnantajien rahoittama Pro Markkinatalous -yhdistys tuki 1,6 miljoonalla eurolla ehdokkaita ja puolueita viime eduskuntavaaleissa. Tukea saivat muutkin kuin nykyiset hallituspuolueet, mutta iso osa tuesta meni niille.

Työnantajapuoli onkin ollut hyvin tyytyväinen hallitukseen. Työntekijäpuolella sen sijaan on oltu tyrmistyneitä. Hallitusohjelman heikennykset ovat yksipuolisia, vain työntekijöiltä ja pienituloisilta leikataan. Hallituksen toimet ovat myös puhtaasti ideologisia. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan heikennyksillä ei ole merkittäviä vaikutuksia työllisyyden paranemiseen ja sitä kautta valtiontalouden kohentumiseen.

Ja kyllä, myös ammattiliitot rahoittivat eduskuntavaaleissa ehdokkaita, jotka ajavat samoja tavoitteita kuin liitot. Vaalirahoitus on laillista ja etujärjestöjen tehtävä on ajaa jäsentensä etua ja yrittää vaikuttaa myös lainsäädäntöön.

Suomalaista työelämää on rakennettu yhteistyöllä ja asioista sopimalla. Nyt hallitus ja työnantajat haluavat romuttaa sopimusyhteiskunnan ja rikkoa työelämän. Orpon väite, että ”uudistukset eivät muuta palkansaajien elämää”, ei yksiselitteisesti ole totta.

Jos hallitus runnoo heikennyksensä läpi, työelämästä ja toimeentulosta tulee työntekijälle entistä epävarmempaa, työnantajien sanelu lisääntyy työpaikoilla ja työehdot huononevat. Tätä vastaan meidän on nyt yhdessä toimittava.

Teksti on Elintakeen 1/2024 (9.2.2024) pääkirjoitus.

Liity
jäseneksi