Kamppailu jatkuu

Poliittiset lakot Orpon hallituksen ajamien työelämän heikennysten estämiseksi jatkuvat. Hallituksen ykköstavoite heikentää työntekijän asemaa työpaikalla ja työntekijöiden ammattiliittojen asemaa yhteiskunnassa on tullut meille hyvin selväksi.

Maan talouden kuntoon laittaminen ja valtion velanoton taittaminen eivät ole hallituksen ykköstavoite, niillä vain perustellaan ideologisia heikennyksiä työntekijöiden asemaan. Jos tavoite on valtion velkaantumisen taittaminen, ei voi olla niin, että samaan aikaan kun sosiaaliturvaa leikataan todella rankasti, hyvätuloisille annetaan veronkevennyksiä.

Hallituksen toiminta näyttääkin tavoitteelliselta eriarvoisuuden kasvattamiselta työelämässä ja yhteiskunnassa. Mieleeni tulee työministeri Arto Satosen työmarkkinaseminaarin salin seinällä ollut Raamatun lause ”Herran pelko on viisauden alku”. Nöyryyttäkö tässä meille opetetaan?

Työläiset ovat aikanaan ammattiliittonsa perustaneet, jotta yhdessä pystytään vaatimaan, yksin kun joutuu pyytämään. Nykyiset työehtomme, ansiosidonnainen työttömyysturva ja muu sosiaaliturva ei ole tullut pyytämällä. Ne on saatu aikaiseksi yhdessä vaatimalla ja vaatimusten eteenpäin viemiseksi on aikanaan myös jouduttu käymään raskaita lakkoja.

Lienee luonnollista, että mitä ei ole ilmaiseksi saatu, ei ilmaiseksi anneta poiskaan. Tästä on vahvasti kysymys poliittisissa lakoissa, joita joudumme nyt toteuttamaan. Meille tärkeiden asioiden puolustaminen on aivan yhtä tärkeää kuin on ollut aikanaan niiden saavuttaminenkin.

Me olemme nyt vedenjakajalla sen osalta, millaiset mahdollisuudet meillä on neuvotella työehdoistamme. Hallitus pyrkii heikentämään lakko-oikeuden rajoituksilla mahdollisuuksiamme, mutta vielä rajumpi seuraus tulisi olemaan hallituksen ajamilla paikallisen sopimisen lakimuutoksilla, jotka tulisivat tekemään yleissitovasta työehtosopimusjärjestelmästämme reikäjuustoa ja mahdollistaisivat yritysten välisen kilpailun työehtojen heikentämisellä.

Väitänkin, että työehtojemme kannalta vaarallisin hallituksen esitys on paikallisen sopimisen lisääminen. On käsittämätöntä, että järjestäytyneet ja hyvin asiansa hoitaneet yritykset kannattavat esityksiä, joista hyötyvät järjestäytymättömät yritykset, jotka ovat valmiita keskinäiseen kilpailuun työehtojen heikennyksillä.

Samaan aikaan kun hallitus pyrkii rajoittamaan maahanmuuttoa, se ajaa läpi lainsäädäntöä, joka avaa olennaisesti mahdollisuuksia ulkomaisen työvoiman hyväksikäytölle.

Hallituksen homma alkaa näyttää työmarkkinoiden taksiuudistukselta, mennään ideologia edellä, seurauksista ei niin väliä.

Liity
jäseneksi