Jäikö vielä jokin työnantajien vaatimus kirjaamatta?

Petteri Orpo junnasi hallitusneuvotteluja ennätyspitkään. Herää kysymys, mitä laatimista hallitusohjelmassa oli, kun tälle hallitukselle tärkeimmät asiat oli jo valmiiksi kirjoitettu.

Orpon hallitus haluaa heikentää työntekijöiden asemaa ja ammattiliittojen vaikutusmahdollisuuksia. Tämä on tullut hyvin selväksi. Hallitusohjelmaan on kopioitu suoraan tekstiä työnantajien Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n papereista. Eivätkä Suomen Yrittäjienkään vaatimukset jääneet huomiotta.

Työnantajajärjestöjen ei tarvinnut lähettää hallitusneuvotteluihin lobbareita, koska niissä merkittävissä asemissa olleita henkilöitä oli kokoomuksen riveissä painavissa ruuduissa neuvotteluissa. Siksipä Orpon oli helppo ryhdikkäästi ilmoittaa, ettei neuvotteluihin oteta järjestöjen lobbareita.

Lakko-oikeuden merkittävä rajoittaminen, irtisanomisen helpottaminen, perusteettomien määräaikaisten työsopimusten mahdollistaminen, työehtosopimusten edellyttämien työehtojen tason alittamisen mahdollistaminen paikallisesti ”sopimalla”, lomautusilmoitusajan puolittaminen, yhteistoimintalain velvoitteiden ja takaisinottovelvoitteen poistaminen alle 50 henkeä työllistäviltä yrityksiltä, yhteistoimintalain neuvotteluaikojen puolittaminen, leipomotyölain kumoaminen sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan armottoman rajut leikkaukset on kaikki kirjattu hallituksen tavoitteiksi lainsäädäntöön.

Voi hyvin kysyä työnantajajärjestöiltä, jäikö jotain vielä saamatta? Veikkaanpa, että vastaus kuuluu: ”Kyllä jäi, mutta siihen palataan sen jälkeen, kun lakko-oikeutta on merkittävästi rajoitettu”.

Huomioitavaa ei siis ole pelkästään työntekijän ja työttömän asemaa olennaisesti heikentävät esitykset, vaan myös tarkkaan harkittu järjestys ja aikataulu miten ne on tarkoitus toteuttaa. Ensin on kiire heikentää lakko-oikeutta, viedä meiltä työntekijöiltä hampaat suusta, jotta päästään vapaasti heikentämään työehtoja ja työttömyysturvaa.

Kaikki hallitusohjelman työelämän heikennykset on tarkoitus toteuttaa hallituskauden kahden ensimmäisen vuoden aikana. Tälle kiireelle on yksinkertainen selitys: pääministeripuolueelle ja sen rahoittajille koko hallitusohjelman tärkein kokonaisuus on työelämän kirjaukset, joilla olennaisesti heikennetään työntekijöiden ja heidän liittojensa asemaa.

Lakko-oikeuden huomattava rajaaminen on avain päästä heikentämään työehtojamme ja romuttamaan työttömyysturvamme, siksi meidän on kaikin keinoin pyrittävä torjumaan se.

Liity
jäseneksi