Tutkimus: Enemmistö haluaa kieltää nollatyösopimukset lailla

4.3.2015

Operaatio Vakiduunin tammikuussa TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 58 % suomalaisista haluaa kieltää lailla nollatyösopimukset, jotka ovat työsopimuksia, joissa ei ole määritelty minimityöaikaa.

Nollatyösopimusten kieltämistä lailla vastusti lähes neljännes eli 24 % vastaajista. 

- Tutkimus vahvistaa sen, miksi lähdimme tekemään Operaatio Vakiduuni -kampanjaa. Ihmiset kokevat nollatuntisopimukset epäoikeudenmukaisina. Jokainen voi asettautua nollasopimuksella vastentahtoisesti työskentelevän ihmisen rooliin, nollatyösopimusten kieltämiseen tähtäävän kansalaisaloitteen edustaja ja Operaatio Vakiduunin aktiivi Mika Kolehmainen toteaa.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on, että lailla säädetään 18 tunnin minimiviikkotyöaika.

- Tästä voidaan poiketa vain työntekijän itse sitä halutessa perustellusta syystä, kuten opiskelujen takia. Liian usein nollasopimuksia tehdään työntekijän suojaksi säädettyjen lakien, kuten irtisanomissuojan, kiertämiseksi, Kolehmainen sanoo.

Yrittäjistäkin lähes puolet haluaa eroon nollatuntisopimuksista: kyselyyn vastanneista yrittäjistä 45 % olisi valmis kieltämään nollatuntisopimukset lailla, kun 37 % kannattaa niitä.

- Meillä on Suomessa vastuullinen yrittäjäkunta, joka ajattelee henkilöstönsä parasta. Oma kokemukseni on, että yritysten pärjääminen ei ole kiinni työehdoilla kikkailusta. Sitoutunut henkilöstö on avain tuottavuuteen ja menestykseen. Ostovoimainen ja palkallaan toimeentuleva työntekijä on myös kansantalouden näkökulmasta paras vaihtoehto, Kolehmainen toteaa.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup tammikuussa 2015 Gallup Forumissa. Tutkimukseen haastateltiin 6630 18–74 vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on +/-1 %.

SEL tukee kansalaisaloitetta nollatyösopimusten kieltämiseksi lailla, ja on käynnistänyt nimienkeruun aloitteeseen elintarvikealan työpaikoilla.


Aloitteen voi allekirjoittaa sähköisesti omilla verkkopankkitunnuksilla 15.7.2015 asti Kansalaisaloite.fi-palvelussa.