Oletko alle 25-vuotias ja ilman ammatillista tutkintoa? Jos on mahdollista, että olet työtön syyslukukauden alussa, hae keväällä koulutukseen, ettet menetä työttömyysetuuttasi

5.2.2015

Jos olet alle 25-vuotias, sinulla ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatillista koulutusta ja olet työtön tai määräaikaisessa työsuhteessa, joka on katkolla niin, että saatat olla työtön syyslukukauden alussa, hae keväällä koulutukseen. Koulutukseen hakemalla varmistat, ettet menetä työttömyysetuuttasi, jos jäät työttömäksi!

Toimi näin:

• Hae keväällä seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen. Koulutuksen ei tarvitse kuulua yhteishakuun. Voit hakea myös esimerkiksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun.

• Jos olet suorittanut vain peruskoulun, voit hakea myös paikkoja nuorille tarkoitetuista lukioista eli lukio-opetukseen, jonka laajuus on vähintään 75 kurssia.

• Hae vähintään kahta opiskelupaikkaa.

• Osallistu pääsykokeeseen ja muihin koulutuksen hakemiseen kuuluviin tilaisuuksiin.

• Jos saat opiskelupaikan, ota se vastaan ja aloita opinnot, ainakin jos olet työtön.

• Jos esimerkiksi terveydentilaasi tai kielitaitoosi liittyvät syyt estävät sinua hakemasta koulutukseen, keskustele asiasta TE-toimiston asiantuntijan kanssa. Hakuvelvollisuudesta voidaan sopia jollain muulla tavalla kuin edellä on kerrottu. Koulutukseen hakemisen voi myös korvata kokonaan sopimalla, että osallistut johonkin muuhun palveluun.

Jos olet syyslukukauden alussa työtön, kerro TE-toimistossa, minne olet hakenut. Jos olet ilman pätevää syytä jättänyt hakematta koulutukseen, menetät oikeutesi työttömyysetuuteen syyslukukauden alusta eli 1.9. alkaen toistaiseksi siihen asti kunnes täytät 25 vuotta. Menetät työttömyysetuuden toistaiseksi myös, jos ilman pätevää syytä kieltäydyt koulutuksesta tai et aloita koulutuksessa taikka keskeytät opinnot.

Työttömyysetuuden saaminen ei edellytä, että haet syksyllä keväällä alkavaan koulutukseen. Jos kuitenkin haet koulutukseen syksyllä ja saat opiskelupaikan, mutta ilman pätevää syytä jätät aloittamatta koulutuksessa keväällä, menetät oikeuden työttömyysetuuteen kunnes täytät 25 vuotta.


Lähde ja lisätiedot: www.te-palvelut.fi ja TE-toimistot, p. 0295 020 700. Myös SEL ja Suomen Elintarviketyöläisten työttömyyskassa neuvoo jäseniään kaikissa työttömyysturvaan liittyvissä asioissa numerossa 020 774 004.