Forssan HK irtisanoi 57 leikkaamotyöntekijää

22.6.2006

Toukokuussa aloitetut yt-neuvottelut Forssan HK Ruokatalossa päättyivät keskiviikkona 21 kesäkuuta. Kuuttakymmentä leikkaamotoiminnoissa työskentelevää henkilöä koskeneet neuvottelut johtivat 57 ihmisen irtisanomiseen.

– Neuvottelut päättyivät, mutta minkäänlaista listaa irtisanottavista emme saaneet, kertoi työsuojeluvaltuutettu Heikki Pirinen eilen illalla. – Kolmet yt-neuvottelut läpikäyneenä voin todeta juuri päättyneiden olevan pohjanoteeraus. Tosin viime neuvottelujen jälkeenkin irtisanottaville tuli viesti sitä kautta, etteivät heidän avainkorttinsa enää päästäneetkään heitä tehtaan portista sisään.

Varapääluottamusmies Janne Niemisen mukaan nyt kävi lähes samoin. – Leikkaamon 320 työntekijää poistui työpaikaltaan torstaina kesäkuun 15. päivä vastalauseena työnantajan täydelliselle piittaamattomuudelle niin työntekijöitä kuin yt-lakiakin kohtaan. Kun väki tänä aamuna oli palaamassa työpaikalleen, irtisanottavat 57 henkilöä kerättiin portilta neuvottelutilaan, jossa heille jaettiin irtisanomislappu kouraan.

Nieminen korostaa, että hyvän tavan mukaan nimilista annetaan noin vuorokautta ennen neuvottelujen päättymistä, jotta luottamusmiehillä on mahdollisuus tarkastaa se.

– Irtisanottujen joukossa oli toistakymmentä työperäisen vamman tai sairauden takia leikattua tai leikkaukseen odottavaa henkilöä sekä kolme yt-neuvottelukunnan jäsentä, muun muassa varatyösuojeluvaltuutettu ja SEL:n liittohallituksen varajäsen.

– Jos työnantajalta olisi löytynyt halua ja inhimillisyyttä, 46 työntekijän osalta tilanne olisi voitu hoitaa erilaisin ”putkiratkaisuin” tai vapaaehtoisuuden pohjalta. Mutta nyt ei ole käyty mitään todellisia yt-neuvotteluja, vaan kyseessä on työnantajan toteuttama ”puhdistus”, varapääluottamusmies Janne Nieminen toteaa.

SEL tuomitsee jyrkästi työnantajan toiminnan. On mahdotonta ymmärtää, miksi HK ei halunnut millään tavalla neuvotella työntekijöiden kanssa. Oliko tarkoitus nöyryyttää?

Tällainen toiminta ei voi olla vaikuttamatta työntekijöiden ja työnantajan suhteisiin pitkälle tulevaisuuteen. Tulee mieleen, kenet HK nyt aikoo palkata kiinnittääkseen julkisuuden huomion harjoittamastaan henkilöstöpolitiikasta muualle.Lisätietoja:
Forssan HK Ruokatalon varapääluottamusmies Janne Nieminen 040-5530828

SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, 0400-611 882
SEL:n Länsi-Suomen aluesihteeri Erkki Rantamaa, 040-542 6803