Muutosturva avittaa takaisin työelämään

Tunnetko lakisääteisen muutosturvan? Huolehdi, että saat ja käytät kaikki sinulle kuuluvat muutosturvan edut.

Muutosturva on kokoelma konsteja, joilla on tarkoitus auttaa irtisanottua työntekijää pääsemään mahdollisimman nopeasti takaisin työelämään. Muutosturvaan liittyviä määräyksiä on useassa eri laissa.

Muutosturva koskee työntekijöitä, joiden työsuhde päättyy tai jotka lomautetaan taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestämisestä johtuvista syistä.

Muutosturvaan ovat oikeutettuja niin vakituiset kuin määräaikaiset ja lomautetut työntekijät, mutta osa muutosturvan kohdista koskee vain pitempään samassa yrityksessä työskennelleitä. Saadakseen muutosturvan kaikki edut irtisanotun pitää ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon. Myös työnantajan koko ja irtisanottavien määrä vaikuttaa siihen, mitkä muutosturvan osat tulevat käyttöön.

Yli 55-vuotiaita irtisanottuja on koskenut 1.1.2023 alkaen laajennettu muutosturva.

1. Suunnitelma ja tiedotusta

Jos työnantaja on yhteistoimintalain piirissä eli yrityksessä on työsuhteessa säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, muutosturva määrää työnantajan pitämään erityistä huolta tiedottamisesta muutostilanteessa.

Kun yhteistoimintaneuvottelut eli nykyiseltä nimeltään muutosneuvottelut koskevat vähintään kymmenen henkilön irtisanomista, työnantajan pitää tehdä henkilöstön kanssa toimintasuunnitelma siitä, miten heidän uudelleentyöllistymistään edistetään. Työnantajan pitää myös ilmoittaa TE-toimistoon paitsi muutosneuvotteluiden alkamisesta myös työntekijöiden työsuhteiden päättymisestä.

2. Palkallista vapaata työnhakuun

Irtisanotulla työntekijällä on oikeus pitää irtisanomisajallaan palkallisia vapaapäiviä työnhakua varten. Vapaat saa käyttää esimerkiksi työllistymissuunnitelman laatimiseen, työvoimakoulutukseen tai oma-aloitteiseen työnhakuun ja työhaastatteluissa käymiseen.

Vapaapäiviltä maksetaan täysi palkka. Ennen vapaan pitämistä siitä pitää ilmoittaa työnantajalle hyvissä ajoin, eikä vapaiden pitämisestä saa aiheutua työnantajalle merkittävää haittaa.

Vapaapäivien määrä riippuu irtisanomisajan pituudesta:

• Enintään kuukauden irtisanomisaika: 5 työpäivää
• Enintään 4 kuukautta: 10 työpäivää
• Yli 4 kuukautta: 20 työpäivää

Kun irtisanottavia on alle kymmenen, työnantajan pitää kertoa työntekijöille työllistymisajan tukipalveluista ja ilmoittaa TE-toimistoon muutosneuvotteluiden alkamisesta.

3. Parempi työttömyysturva

Muutosturvan piirissä olevalla henkilöllä on oikeus monenlaisiin TE-toimiston palveluihin. Keskeisin näistä on yhdessä TE-toimiston työntekijän kanssa laadittava työllistymissuunnitelma. Lisäksi tarjolla on infotilaisuuksia, koulutusta ja neuvontaa.

Työllistymissuunnitelmassa sovittujen työllistymistä edistävien palveluiden ajalta voidaan maksaa korotettua työttömyysturvaa. Sitä voi saada enintään 200 päivältä.


4. Koulutusta ja valmennusta

Muutosturvaan kuuluu myös työnantajan velvollisuus tarjota irtisanottaville työllistymistä edistävää koulutusta tai valmennusta, jos työnantajan palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 henkeä ja työntekijä on ollut samassa paikassa töissä vähintään viisi vuotta.

Valmennuksen tai koulutuksen pitää vastata arvoltaan joko työntekijän omaa palkkaa kuukauden ajalta tai toimipaikan keskimääräistä kuukausiansiota. Näistä valitaan se, joka on suurempi.

Tavallisesti työnantaja hankkii koulutuksen, mutta työntekijä ja työnantaja voivat myös sopia, että työntekijä hankkii koulutuksen itse ja työnantaja maksaa sen.

Valmennus tai koulutus pitää toteuttaa ennen kuin irtisanomisajan päättymisestä on kulunut kaksi kuukautta. Jos koulutus jää tarjoamatta, työnantaja joutuu maksamaan työntekijälle koulutuksen arvoa vastaavan korvauksen.

5. Jatkuva työterveyshuolto

Muutosturvan ansiosta työntekijän työterveyshuolto ei lopu heti, vaikka työt loppuvat. Työnantajan pitää järjestää työterveyspalvelut vielä kuuden kuukauden ajan työntekovelvollisuuden päättymisen jälkeen. Työterveyshuolto tulee järjestää samantasoisena ja laajuisena kuin työsuhteessa oleville.

Kuten koulutuksen tarjoaminen, tämäkin osa muutosturvaa koskee vain työnantajia, jotka työllistävät yli 30 henkeä, ja työntekijöitä, jotka ovat olleet samassa firmassa yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta.

Oikeus työterveyshuoltoon ei jatku, jos irtisanottu työntekijä siirtyy toiselle työnantajalle pysyvään tai vähintään kuusi kuukautta kestävään määräaikaiseen työsuhteeseen ja uuden työnantajan työterveyshuollon piiriin.

6. Oikeus päästä takaisin

Elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimusten mukaisesti työnantajalla on velvollisuus ottaa irtisanomansa työntekijät takaisin töihin, jos työnantaja aikoo neljän kuukauden sisällä irtisanomisista palkata uutta väkeä samoihin tai samankaltaisiin tehtäviin. Työnantajan on tässä tilanteessa tarjottava töitä ensin irtisanotuille.

Jos työntekijän työsuhde on jatkunut keskeytyksettä sen päättymiseen mennessä vähintään 12 vuotta, on työnantajan takaisinottoaika kuusi kuukautta.

Toisin kuin monet muut muutosturvan kohdat, työnantajan takaisinottovelvollisuus ei koske määräaikaisia työsuhteita kuin poikkeustapauksissa. Näin voi olla esimerkiksi, jos työntekijän määräaikaisia työsopimuksia on ketjutettu niin, että ne tulkitaan toistaiseksi voimassa olevaksi työsopimukseksi.

Vaikka työnantajalla on velvollisuus tarjota työpaikkaa, työntekijän ei ole pakko ottaa sitä vastaan.


7. Laajennettu muutosturva 55 vuotta täyttäneille

Uusi laajennettu muutosturva 55 vuotta täyttäneille irtisanotuille työntekijöille astui voimaan 1.1.2023. Laajennetun muutosturvan piiriin kuuluvilla on oikeus muutosturvarahaan, koulutukseen ja pidennettyyn työllistymisvapaaseen:

  • muutosturvaraha vastaa kuukauden palkkaa
  • muutosturvakoulutus kestää enintään kuusi kuukautta, ja sen arvo vastaa enintään kahden kuukauden palkkaa
  • työllistymisvapaa kestää viisi päivää tavallista pidempään

Muutosturvan piiriin kuuluminen edellyttää, että henkilö on:

  • irtisanottu tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä 1.1.2023 tai sen jälkeen (määräaikaisen työsuhteen päättyminen ei täytä ehtoa)
  • täyttänyt 55 vuotta irtisanomiseen mennessä
  • ollut irtisanomiseen mennessä saman työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta
  • 60 päivän kuluessa irtisanomisesta ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon

Irtisanomisen ajankohdalla tarkoitetaan päivää, jona irtisanomisilmoitus on annettu. Jos irtisanomisaika on pitkä, TE-toimistoon on siis ilmoittauduttava jo ennen työttömyyden alkua.

Muutosturvaraha haetaan omasta työttömyyskassasta kolmen kuukauden kuluessa. Jos henkilö ei kuulu työttömyyskassaan, muutosturvaraha haetaan Kelasta. Muutosturvan suuruus on sama riippumatta siitä, maksaako etuuden työttömyyskassa vai Kela. Muutosturvaraha maksetaan työttömyyskassasta, vaikka jäsenyys kassassa olisi alkanut juuri ennen irtisanomista eikä henkilö ole ollut jäsen riittävän kauan saadakseen työttömyyskassasta ansiopäivärahaa.

Muutosturvaraha ei vaikuta työttömyysturvaan tai muihin etuuksiin lukuun ottamatta toimeentulotukea. Se ei myöskään edellytä työttömyyttä. Raha maksetaan, vaikka henkilö työllistyisi välittömästi uudelleen toiselle työnantajalle.

Muutosturvakoulutuksen hankkii TE-toimisto tai ELY-keskus. Muutosturvakoulutukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja siitä voi kieltäytyä ilman työttömyysturvan menetystä.


Teksti: Tua Onnela
Kuva: Jarno Mela/Lehtikuva

Uutista on päivitetty 27.2.2023 muun muassa takaisinottovelvollisuuden muutoksilla sekä yli 55-vuotiaiden laajennetulla muutosturvalla.

Liity
jäseneksi