Kasvishovin työtapaturmasta vahingonkorvauksia ja sakkoja

20.9.2011

Valmissalaatteja tekevä oululainen Kasvishovi Oy ja sen tuotantopäällikkö tuomittiin yrityksessä kesällä 2009 sattuneesta työtapaturmasta Oulun käräjäoikeudessa syyskuussa.

Työtapaturma syntyi, kun vihannesleikkuria käyttänyt työntekijä oli selvittämässä koneeseen tullutta toimintavikaa. Vaikka työntekijä oli pysäyttänyt koneen, leikkurin terä pyörähti ja leikkasi häneltä palan keski- ja etusormesta.

Tapaturmasta seurasi työntekijälle lähes vuoden työkyvyttömyys. Isompaa pysyvää haittaa tapaturmasta ei kuitenkaan jäänyt, sillä sormen toiminnot todettiin myöhemmin normaaleiksi kosketus- ja kylmänarkuutta lukuun ottamatta.

Oikeus totesi, että yrityksessä ei oltu tehty työturvallisuuslain edellyttämää turvallisuusarviota ja katsoi, että tuomion keskeisenä perusteena oli työntekijän laiminlyöty perehdyttäminen, koska ohjaus ei ole ollut häiriötilanteiden osalta riittävää. Työntekijöitä oli vasta tapaturman jälkeen ohjeistettu irrottamaan kone kokonaan sähköverkosta häiriötilanteissa.

Kasvishovi velvoitettiin maksamaan työtapaturmasta aiheutuneet noin 8000 euron kulut, jotka sisälsivät oikeudenkäyntikulut ja työntekijälle maksetun 4000 euron vahingonkorvauksen.

Oikeus määräsi, että työsuojelupäällikkönäkin toimiva tuotantopäällikkö on velvollinen maksamaan vahingonkorvaukset ja oikeudenkäyntikulut työntekijälle, jos niitä ei saada perittyä yritykseltä. Lisäksi oikeus tuomitsi tuotantopäällikön sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Sakkoja tuli yhteensä maksettavaksi 770 euroa. Tuomiosta ei valitettu, joten se on lainvoimainen.