SEL kehottaa kaikkia elintarvikealan työntekijöitä osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen 18.9.2015: Tiedote SEL:n jäsenille

14.9.2015

Hyvä SEL:n jäsen,

Olemme koonneet yhteen vastauksia yleisimpiin kysymyksiin palkansaajien ensi perjantain poliittisesta mielenilmauksesta, suurmielenosoituksesta ja hallituksen esitysten vastaisista mielenilmauksista elintarvikealan työpaikoilla. Lue tämä ja jaa tietoa työpaikallasi, esimerkiksi tulostamalla kysymykset vastauksineen työpaikan ilmoitustauluille ja taukohuoneisiin tai jakamalla linkkiä sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa.

Jos sinulla on kysyttävää, työpaikkasi luottamushenkilöt tai SEL:n aluetoimistot auttavat.


KYSYMYKSET:

1. Miksi palkansaajakeskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK järjestävät STOP-mielenosoituksen maan hallitusta vastaan perjantaina 18.9.2015? Onko SEL mukana?
2. Ovatko elintarvikealan työntekijät lakossa perjantaina 18.9.2015?
3. Kuka voi osallistua mielenosoitukseen Helsingissä 18.9.2015?
4. Miten mielenosoitukseen pääsee paikalle?
5. Miten muuten voi tukea?
6. Mitä eroa on poliittisella työtaistelulla ja lakolla tai mielenilmauksella ja mielenosoituksella?


VASTAUKSET:

1. Miksi palkansaajakeskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK järjestävät STOP-mielenosoituksen maan hallitusta vastaan perjantaina 18.9.2015? Onko SEL mukana?

Pääministeri Juha Sipilän johtama Suomen hallitus tiedotti 8.9.2015, että se aikoo toteuttaa pakkotoimia, jotka heikentävät palkansaajien työehtoja ja toimeentuloa:

- Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.

- Sairauspäivien korvaustasoa alennetaan niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta.

- Sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin.

- Ylityökorvaukset puolitetaan.

- Pitkiä lomia lyhennetään 38:sta 30:een päivään.

Hallitus aikoo toteuttaa esitykset pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä eli 1.2.2017 alkaen sovellettavalla lainsäädännöllä, mikä tarkoittaa, että työehtosopimuksella ei voisi enää jatkossa sopia lakia paremmista työehdoista. Tämä on iso periaatteellinen asia, sillä hallitus romuttaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan ja vie työmarkkinajärjestöiltä vapaan oikeuden sopia työ- ja virkaehtosopimuksista.

SEL on laskenut, että hallituksen esittämät pakkotoimet leikkaisivat elintarvikealan työntekijöiden ansioita keskimäärin 2130 eurolla vuodessa.

SEL ja koko suomalainen ammattiyhdistysliike vastustavat yhteisvoimin hallituksen pakkotoimia ja yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja sekä puolustavat työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työ- ja virkaehtosopimuksista.

Palkansaajakeskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK järjestävät yhteisen STOP-suurmielenosoituksen perjantaina 18.9.2015 Helsingin Rautatientorilla klo 11-13.

SEL kehottaa kaikkia elintarvikealan työntekijöitä osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen. SEL:n jäsenet tapaavat perjantaina 18.9.2015 klo 10.30 Kaisaniemen puistossa, Kansallisteatterin takana, josta siirrymme yhdessä Rautatientorille. SEL:n porukat tunnistat SEL:n isoista punaisista ilmapalloista.
 

2. Ovatko elintarvikealan työntekijät lakossa perjantaina 18.9.2015?

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ei ole julistanut lakkoa elintarvikealalle, mutta SEL on kehottanut kaikkia jäseniään osallistumaan koko palkansaajaliikkeen yhteiseen poliittiseen mielenilmaukseen, joka järjestetään perjantaina 18.9.2015 Helsingin Rautatientorilla klo 11-13.

Tämä tarkoittaa sitä, että elintarvikealan työpaikoilla voi olla paikallisia poliittisia työtaisteluita, lakkoja, työnseisauksia tai muita mielenilmauksia. Niistä päätetään jokaisella työpaikalla erikseen, työpaikan työntekijöiden kesken eli työhuonekunnan kokouksessa. Kysy lisää työpaikkasi luottamusmieheltä.

Jos työpaikalla ei vielä ole luottamusmiestä, työntekijät voivat yhdessä päättää järjestää kokouksen ja tehdä päätöksen poliittiseen mielenilmaukseen tai lakkoon ryhtymisestä.

SEL on ilmoittanut maanantaina elintarvikealan työnantajaliitoille ETL:lle ja M2L:lle sekä Valtakunnansovittelijan toimistoon, että SEL:n jäsenet on kutsuttu osallistumaan poliittiseen mielenilmaisuun perjantaina 18.9.2015 klo 11-13 Helsingin Rautatientorille ja että tämä tulee aiheuttamaan poliittisia työtaistelutoimenpiteitä elintarvikealan työpaikoilla.

Työpaikan luottamusmies ilmoittaa työpaikalla tapahtuvasta poliittisesta mielenilmauksesta työnantajalle sekä SEL:n aluetoimistoon aluesihteerille.

Jos työpaikallasi on jo päätetty tai tullaan tällä viikolla päättämään, että työpaikallasi järjestetään poliittinen työtaistelu, esimerkiksi poliittinen lakko, silloin se koskee kaikkia työntekijöitä. Poliittinen lakko on laillinen lakko, vaikka se toteutuu työehtosopimuksen ollessa voimassa. Kun poliittisesta lakosta on tehty päätös työpaikalla työntekijöiden kesken työhuonekunnassa ja siitä on ilmoitettu etukäteen työnantajalle, siitä ei voi aiheutua mitään seuraamuksia ammattiosastolle tai yksittäiselle työntekijälle.

Työntekijän osallistuminen lailliseen poliittiseen mielenilmaukseen ei oikeuta työnantajaa purkamaan tai irtisanomaan työsuhdetta eikä päättämään koeajalla olevan tai määräaikaisen työsuhdetta. Mikäli koet painostusta tai sinua estetään osallistumasta poliittiseen lakkoon, ilmoita siitä välittömästi omalle luottamusmiehellesi tai jos työpaikallasi ei vielä ole luottamusmiestä, SEL:n aluetoimistoon.

Työnantajalla ei ole poliittisen lakon ajalta palkanmaksuvelvollisuutta. Huomioithan myös, että lakot eivät ole liiton lakkoavustuksen piirissä.
 

3. Kuka voi osallistua mielenosoitukseen Helsingissä 18.9.2015?

Mielenosoitus on avoin aivan kaikille, jotka vastustavat hallituksen pakkotoimia ja yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja sekä puolustavat työmarkkinajärjestöjen vapaata oikeutta sopia työ- ja virkaehtosopimuksista. Palkansaajien lisäksi työttömät, itsensätyöllistäjät, eläkeläiset, yrittäjät, opiskelijat ja kaikki muut tukijat ovat tervetulleita mielenosoitukseen.

Jos sinulla on työvuoro mielenosoituksen ajankohtana, voit osallistua mielenosoitukseen vain, jos oman työpaikkasi työhuonekunta on päättänyt poliittisesta lakosta, joka mahdollistaa osallistumisesi mielenosoitukseen. Poliittinen lakko on laillinen lakko, vaikka se toteutuu työehtosopimuksen ollessa voimassa. Kun poliittisesta lakosta on tehty päätös työpaikalla työntekijöiden kesken työhuonekunnassa ja siitä on ilmoitettu etukäteen työnantajalle, siitä ei voi aiheutua mitään seuraamuksia ammattiosastolle tai yksittäiselle työntekijälle. Kysy lisää työpaikkasi luottamusmieheltä.

SEL kehottaa kaikkia elintarvikealan työntekijöitä osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen. SEL:n jäsenet tapaavat perjantaina 18.9.2015 klo 10.30 Kaisaniemen puistossa, Kansallisteatterin takana, josta siirrymme yhdessä Rautatientorille. SEL:n porukat tunnistat SEL:n isoista punaisista ilmapalloista.
 

4. Miten mielenosoitukseen pääsee paikalle?

Useat eri tahot, kuten SAK:n aluetoimistot, paikallisjärjestöt ja eri ammattiliittojen ammattiosastot järjestävät mielenosoitukseen Helsinkiin bussikuljetuksia ympäri Suomea. Tietoa kuljetuksista löytyy esimerkiksi mielenosoituksen Facebook-sivulta sitä mukaan, kun ne varmistuvat. Monet bussikuljetukset ovat osallistujille maksuttomia.

Voit kysyä yhteiskuljetuksesta myös työpaikkasi luottamusmieheltä tai SEL:n aluetoimistolta, p. 020 774 004.

Huomioithan, että sekä kaukoliikenteen että lähiliikenteen junien ja linja-autojen kulkemisessa on perjantaina katkoksia, koska myös niiden työntekijät osallistuvat poliittiseen mielenilmaisuun.
 

5. Miten muuten voi tukea?

Perjantain 18.9.2015 mielenosoitus on lähtölaukaus, lisää toimintaa on varmasti tulossa, jos hallitus ei peräänny ja vedä esityksiään takaisin.

SEL haastaa kaikki elintarvikealan työntekijät kertomaan hallitukselle, mitä mieltä olemme esityksistä. Allekirjoita vetoomus ja lähetä samalla omat terveiset hallitukselle osoitteessa www.terveisethallitukselle.fi. Viestisi toimitetaan Juha Sipilälle, Timo Soinille ja Alexander Stubbille.

Ole myös yhteydessä suoraan oman alueesi kansanedustajiin, erityisesti hallituspuolueiden Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kansanedustajien on hyvä saada tietää, mitä työpaikoilla ajatellaan hallituksen pakkotoimista.

Hallituksen pakkotoimien vastaiseen toimintaan tarvitaan mukaan kaikki elintarvikealan työntekijät. Nyt on tärkeää saada myös alan järjestäytymättömät työntekijät mukaan liittoon. Huolehdithan siis, että myös työkaverisi ovat liiton jäseniä. YTK:sta liiton jäseniksi vaihtaville palautamme loppuvuoden YTK:n jäsenmaksun.

Jos olet Facebookissa, tykkää SEL:n Facebook-sivusta ja liity mukaan myös mielenosoituksen Facebook-tapahtuman osallistujaksi ja kutsu myös Facebook-kaverisi mukaan tapahtumaan. Vaikka et itse pääsisikään paikalle mielenosoitukseen perjantaina, voit osoittaa klikkaamalla ja tietoa levittämällä tukesi.
 

6. Mitä eroa on poliittisella työtaistelulla ja lakolla tai mielenilmauksella ja mielenosoituksella?

Lakko on yksi palkansaajien työtaistelumuoto, muita työtaistelutoimenpiteitä ovat esimerkiksi ylityökielto tai joukkoirtisanoutuminen. Lakossa työntekijät jäävät yhteisellä päätöksellä pois töistä. Poliittinen työtaistelu tai lakko ei kohdistu voimassa olevaan työehtosopimukseen, vaan sillä ajetaan laajempia poliittisia tai yhteiskunnallisia päämääriä.

Poliittinen työtaistelu on aina laillinen, vaikka se toteutuu työehtosopimuksen ollessa voimassa. Kun poliittisesta työtaistelutoimenpiteestä, esimerkiksi lakosta on tehty päätös työpaikalla työntekijöiden kesken työhuonekunnassa ja siitä on ilmoitettu etukäteen työnantajalle, siitä ei voi aiheutua mitään seuraamuksia ammattiosastolle tai yksittäiselle työntekijälle.

Suomen kielessä mielenosoitus käsittää kaikenlaiset mielenilmaukset. Mielenosoitus on sananmukaisesti mielipiteen ilmaus, jossa yleensä useampi kuin yksi ihminen tahtoo ilmaista oman mielipiteensä ja vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin tai päätöksentekoon.