Atria keskittää nautojen teurastukset Kauhajoelle, Kuopion työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan

27.10.2010

Liha-alan konserni Atria aikoo keskittää naudanlihan teurastuksen ja leikkauksen Kauhajoelle ja sulkea Kuopion tuotantolaitoksen, teurastamon ja lihanleikkuun, vuoteen 2012 mennessä.
 
Yhtiö on tänään ilmoittanut aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on noin 120 henkilötyövuoden vähentäminen. Työntekijät marssivat tänään henkilökunnan tiedotustilaisuuden jälkeen ulos työpaikaltaan Kuopiossa vastalauseena yhtiön suunnitelmille. Työntekijät palaavat töihin vasta tiistaina.
 
- Lihanleikkaajat ulosmarssivat puoliltapäivin ja teurastajat lähtevät heti, kun ovat saaneet tänne tuodut naudat lopetettua asianmukaisesti, kertoo Atrian Kuopion pääluottamusmies Kari Salminen.
 
Yt-neuvottelut alkavat ensi viikon torstaina.
 
Atrian Kuopion tuotantolaitos työllistää tällä hetkellä 196 ihmistä, joista yt-neuvotteluiden kohteena on 185. Kuopioon on jäämässä noin 10 työntekijää, ja Kauhajoelle on tulossa jonkin verran työntekijöitä lisää.
 
Kari Salminen sanoo, että Atria ei ole investoinut Kuopion tehtaaseen enää vuosiin ja uusia työntekijöitäkään ei ole juuri koulutettu, joten uutista tuotantolaitoksen lakkauttamisesta on osattu pelätä.
 
- Täältä on lähtenyt viime vuosina paljon toimintoja Pohjanmaalle. Kyllähän se on täällä tiedetty, että jossain vaiheessa tämä lähtee, mutta nyt selvisi aikataulu, Salminen sanoo.
 
Aikanaan Atrian Kuopion tuotantolaitos on ollut 750 työntekijän työpaikka ja toimintoja on ajettu asteittain alas. Nyt Kuopioon on jäämässä vain meetvurstin valmistusta ja kymmenkunta työntekijää.
 
- Jos näin isolle tontille jää näin isot rakennukset ja toiminnassa on vain yksi pieni osasto, jonka raaka-aine tuodaan Pohjanmaalta, varmasti senkin kannattavuuden miettiminen tulee pian ajankohtaiseksi, Salminen arvioi.
 
Atrian toimintojen keskittämisestä seuraa myös se, että nautojen kuljetusmatkat pidentyvät merkittävästi, kun eläimet kuljetetaan tulevaisuudessa Itä-Suomesta Pohjanmaalle teurastettavaksi.
 
Kuopion Atrian kanssa samalla tontilla toimivan, Atria Oyj:n ja HK Ruokatalo Oyj:n yhdessä omistaman Best-In Oy:n tulevaisuudesta ei ole tässä yhteydessä puhuttu. Yritys valmistaa koiran- ja kissanruokia ja työllistää reilut 20 työntekijää.
 
- Best-Inin työntekijät marssivat tänään myös ulos solidaarisuudesta Atrian työntekijöitä kohtaan, Salminen kertoo.
 
Best-Inin työntekijät palaavat työpaikalleen maanantaina.
 
Atrian julkaiseman pörssitiedotteen mukaan Atria Suomi käynnistää tehostamisohjelman, jonka tavoitteena on parantaa naudanteurastuksen ja -leikkuun tehokkuutta siirtämällä Kuopion tuotantolaitoksen naudanteurastus- ja leikkuutoiminnot Kauhajoen teurastamoon.
 
Atria hakee toiminnan keskittämisellä noin viiden miljoonan euron vuosittaisia kustannussäästöjä.
 
- Kauhajoelle rakennetaan uutta nykyaikaista teurastus- ja leikkuukapasiteettia, joka olisi valmis vuoden 2012 loppuun mennessä. Atrian nautateurastamot ovat tekniikaltaan osin jo vanhentuneita, ja tehokkuuden parantamiseksi tarvitaan merkittäviä investointeja laitteisiin ja tiloihin, yhtiön tiedotteessa sanotaan.
 
Lisätiedot:
pääluottamusmies Kari Salminen, p. 040 514 8601