Korkea työttömyysaste ruuhkauttaa työttömyyskassaa

6.3.2015

Suomen Elintarviketyöläisten Työttömyyskassan ansiopäivärahahakemusten käsittelyajat ovat tänä vuonna pidentyneet. Mistä tämä johtuu, kassanjohtaja Jenni Korkeaoja?

- Hakemusten käsittelyajat ovat pidentyneet, koska kassan jäsenten työttömyysaste on noussut, mikä tarkoittaa, että meillä on aikaisempaa enemmän käsiteltäviä hakemuksia. Joulukuussa kassan jäsenten työttömyysaste oli 12,95 %, kun se esimerkiksi lokakuussa oli 11 %. Suomen työttömyysaste oli tammikuussa 8,8 % eli meillä elintarvikealalla on tällä hetkellä työttömiä ja lomautettuja ihmisiä selvästi keskimääräistä enemmän.

Mitä kassan työttömät ja lomautetut jäsenet voivat tehdä nopeuttaakseen hakemusten käsittelyä?

- Toivomme, että mahdollisimman moni jäsenistämme käyttäisi kassan verkkosivujen kautta löytyvää kassan sähköistä eli eAsiointi-palvelua, sillä sen kautta tehdyt hakemukset nopeuttavat käsittelyä. EAsiointi opastaa hakemuksen täyttämisessä, jolloin virheiden mahdollisuus vähenee merkittävästi. Oikein täytetty hakemus ja tarvittavien liitteiden lähettäminen yhdellä kertaa nopeuttaa käsittelyä ja maksatusta. Tällä hetkellä iso osa hakemuksista on puutteellisia. Lisätietojen pyytäminen hidastaa käsittelyä ja vie aikaa varsinaiselta käsittelytyöltä. Siksi hakemus kannattaa täyttää huolellisesti ja varmistaa, että sen mukana ovat kaikki tarvittavat liitteet.

- Apua hakemuksen täyttämiseen tai eAsiointi-palvelun käyttämiseen saa SEL:n aluetoimistosta numerosta 020 774 004. Aluetoimistonhoitajan kanssa voi myös sopia ajan, jos haluaa mennä paikan päälle aluetoimistoon. Kassan etuuskäsittelijät vastaavat kysymyksiin tiistaisin ja torstaisin klo 9-11 numerossa 040 451 8451. Muina aikoina etuuskäsittelijät keskittyvät hakemusten käsittelyyn, ja aluetoimistonhoitajat neuvovat jäseniä työttömyysturva-asioissa. EAsiointi-palvelusta voi myös milloin vain tarkistaa oman hakemuksensa käsittelytilanteen.

Työttömyyskassan etuuskäsittelijät käsittelevät ansiopäivärahahakemukset niiden saapumisjärjestyksessä. Oman hakemuksen käsittelyä ei voi nopeuttaa esimerkiksi soittamalla kassaan.

- Jäsentemme tasapuolisen kohtelun turvaamiseksi hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Päivärahan maksupäivät ovat tiistai, keskiviikko ja perjantai.

- Pahoittelemme hakemusten käsittelyaikojen pidentymisestä työttömille ja lomautetuille jäsenillemme aiheutunutta haittaa. Pyydämme jäseniltämme ymmärrystä ja yhteistyötä. Jäsenemme voivat luottaa siihen, että teemme jatkuvasti töitä jonojen lyhentämiseksi, Korkeaoja päättää.


ANSIOPÄIVÄRAHAHAKEMUSTEN KÄSITTELYTILANNE
Päivitetty 18.3.2015, Katso päivitetty tilanne kassan verkkosivuilta

Hakemuslaji:

Käsittelyaika:

Käsittelyssä nyt:

Ensimmäinen hakemus

4 viikkoa

18.2.2015 saapuneet

Hakemus, jossa työpäiviä

30 päivää

2.3.2015 saapuneet

Jatkohakemus, jossa ei työpäiviä

Alle 1 viikko

16.3.2015 saapuneet