Atria aikoo lomauttaa työntekijöitään Nurmossa

4.12.2014

Atria ilmoitti maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut ja käynnistävänsä kehittämisohjelman sian teurastuksen tehostamiseksi Nurmon tuotantolaitoksellaan. Yhtiön tiedotteen mukaan tavoitteena on vähentää kustannuksia vuoden 2015 aikana 40 henkilötyövuoden verran. Neuvottelut koskevat 140 työntekijää Nurmon sikateurastamolla.

Atria on ilmoittanut hakevansa säästöjä ensisijaisesti lomautuksilla. Lomauttamisella tarkoitetaan työnantajan aloitteesta tapahtuvaa työnteon ja palkanmaksun keskeyttämistä joko määräajaksi tai toistaiseksi työsuhteen pysyessä kuitenkin voimassa.

Yt-neuvotteluiden on määrä päättyä vuoden loppuun mennessä.

- Sianlihan vuosittaiset tuotantomäärät ovat jatkuvasti laskeneet aiheuttaen sen, ettei tuotannossa ole töitä samaa tahtia kuin ennen. Tämä tilanne on niille työntekijöille, joita asia koskee, varsin ikävä. Työnantaja on kuitenkin ilmoittanut, ettei säästöjä haeta irtisanomisilla, vaan lyhyillä määräaikaisilla lomautuksilla. Tämä on parempi vaihtoehto kuin se, että uhkana olisivat irtisanomiset, Atrian Nurmon työntekijöiden pääluottamusmies Mauno Lemettinen toteaa.

Työntekijöillä on mahdollisuus saada työttömyyskassastaan lomautuspäiviltä ansiosidonnaista päivärahaa.

- Lomautusten taloudelliset vaikutukset tulevat varmasti tuntumaan työntekijöiden palkkapussissa. Toiveena onkin, että työt eivät tästä enää vähene, mikä edesauttaisi tilanteen pikaista normalisoitumista, Lemettinen sanoo.

Lemettinen on huolissaan koko lihaketjun heikentyneestä kannattavuudesta.

- Vielä muutama vuosi sitten sianlihasta oli Suomessa ylituotantoa ja nyt pyristellään rajoilla, ollaanko enää omavaraisia. Isot lihatalot, Atria mukaan lukien, ovat sitoutuneet käyttämään kotimaista lihaa, mutta tulevaisuudessa kamppaillaan siitä, löytyykö kotimaista raaka-ainetta riittävästi. Jos sikamäärät vielä jatkavat pienenemistään, on tällä varmasti ikäviä vaikutuksia koko liha-alan työllisyyteen.