Vaasanin Tampereen leipomossa vuorokauden työnseisaus vastalauseena yt-tulokselle

15.6.2014

Vaasan Oy:n Tampereen leipomon työntekijät ovat tänään jääneet pois töistä vuorokaudeksi vastalauseena työnantajan päätöksille siirtää tuotantoa Tampereelta Vantaalle ja irtisanoa 11 työntekijää Tampereelta.

Työntekijöiden mielenilmaisu alkoi sunnuntaiaamulla kuudelta. Takaisin töihin työntekijät palaavat maanantaiaamulla kuudelta. Mielenilmaukseen osallistuu leipomon 66 tuotannon työntekijää.

Mielenilmaisun syynä on työntekijöiden tyytymättömyys työnantajan yt-neuvotteluiden seurauksena tekemään päätökseen siirtää vaalean ruokaleivän valmistus Tampereen leipomosta Vantaan leipomoon. Tuotannon siirto johtaa 11 ihmisen työpaikan katoamiseen Tampereen leipomosta.

- Emme hyväksy työnantajan päätöstä keskittää vaalean ruokaleivän tuotantoa. Se on mielestämme väärä kehityssuunta, sillä se vanhentaa kaupan hyllystä saatavaa ruokaleipää kuluttajan näkökulmasta, Tampereen leipomon pääluottamusmies Tiina Heinonen sanoo.

Työnantaja perusteli tällä viikolla päättyneitä yt-neuvotteluita juuri kuluttajien muuttuneella ostokäyttäytymisellä: leipomossa leivotun ja pakatun leivän osuus on pienentynyt, koska kauppojen paistopisteissä raakapakasteista paistettujen tuotteiden osuus on kasvanut.

- Kuluttaja ostaa myymälässä paistetun leivän, koska ajattelee sen olevan tuoretta. Työnantajan vastaus tähän kuluttajan haluun ostaa tuoretta leipää, on vanhentaa entisestään pakattua leipää valmistamalla se Vantaalla, josta se kuljetaan Tampereen leipomon toimitusalueen kauppoihin. Pelkäämme, että tämä voi aiheuttaa leipomossa leivotun leivän myynnin laskua Tampereen leipomon alueella, Heinonen toteaa.

Tampereen leipomon työntekijöiden mielestä työnantajan pitäisikin haastaa kauppojen paistopisteet päinvastaisilla toimilla: lisäämällä leipomoverkossa paikallista tuotantoa ja tarjoamalla kuluttajille lähellä leivottua tuoretta leipää.

- Kauppojen paistopisteissä tuotteet paistetaan raakapakasteista, jotka voivat olla kuukausia, jopa vuosia vanhoja, ja jotka on usein tuotu ulkomailta Suomeen. Se ei ole tuoretta leipää. Aito tuore leipä leivotaan jauhoista, paistetaan, pakataan ja toimitetaan nopeasti kuluttajalle kaupan hyllylle, Heinonen muistuttaa.


Lisätiedot:
 
Tiina Heinonen
Vaasan Oy:n Tampereen leipomon työntekijöiden pääluottamusmies
p. 045 675 0561