Työntekijät Fazerin aikeista sulkea Hyvinkään ja Ulvilan leipomot: Hiljaiseksi vetää

29.4.2014

Fazer ilmoitti eilen aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat Hyvinkään ja Ulvilan leipomoiden koko henkilöstöä. Yt-neuvotteluissa on uhattuna 146 ihmisen työpaikka, sillä Fazer suunnittelee lopettavansa Hyvinkään ja Ulvilan leipomot.

Samoin kuin isoista yt-neuvotteluista henkilöstön vähentämiseksi ja Rovaniemen leipomon sulkemiseksi viime viikolla ilmoittanut leipomokonserni Vaasan Oy, myös Fazer perustelee henkilöstön vähentämistarvetta kauppojen paistopisteillä: ”Leivän kulutus on laskussa Suomessa. Myymälöissä paistetun leivän osuus kulutuksesta kasvaa ja pakatun leivän osuus pienenee”, Fazer kertoo tiedotteessaan.

Työnantajan ilmoitus leipomoiden sulkemisaikeista tuli työntekijöille yllätyksenä.
- Jotain merkkejä on ollut ilmassa, kun Fazer on viime vuosina keskittänyt toimintaansa ja toisaalta lisännyt isoihin kauppoihin pieniä lähileipomoita, mutta silti tämä tuli meille yllätyksenä. Kyllä tämä hiljaiseksi vetää, Ulvilan leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Janne Raita sanoo.
Ulvilan leipomossa työskentelee tällä hetkellä 73 ihmistä, joista työntekijöitä on 71. Heistä osa-aikaisia on alle 20.
Työntekijät lähtevät yt-neuvotteluissa siitä, että kaikki vaihtoehdot toiminnan jatkamiseksi käydään aidosti läpi, vaikka viime vuosina vastaavanlaiset yt-ilmoitukset ovatkin lähes poikkeuksetta johtaneet yksiköiden lopettamispäätöksiin.
- Jos leipomo kuitenkin lakkautetaan, toivon, että toimintaa ei ajeta alas lyhytnäköisesti nopeasti, vaan toiminta jatkuisi mahdollisimman pitkään, Raita toteaa.
Hyvinkään leipomon 73 ihmisestä 68 on työntekijöitä, ja heistä 55 on vakituisessa ja kokoaikaisessa työsuhteessa.
- Ollaanhan me odotettu, koska tämä napsahtaa meidän kohdalle, silti tällainen uutinen tulee aina yllätyksenä ja järkytyksenä, Hyvinkään leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Hannu Laine sanoo.
Ulvilassa on ollut välillä jonkun verran pulaa töistä, sen sijaan Hyvinkäällä ei ole hiljaista ollut ja töitä on riittänyt enemmän kuin hyvin.
- Meillä on täällä hyvät tilat, mutta vanhat koneet, näistä ei olisi saanut tämän enempää irti, Laine sanoo.
Laine arvioikin, että Hyvinkään ja Ulvilan kohtaloksi koitui se, että ne ovat pienempiä taloja, kun työnantaja haluaa keskittää tuotantoa ja investointeja isoihin leipomoihin.
Fazerin muut leipomot sijaitsevat Vantaalla, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Lisäksi Fazerilla on 47 myymälöiden tiloissa sijaitsevaa lähileipomoa, joissa leipurit leipovat paikan päällä.
Alkuvuonna Fazer kävi Lappeenrannan ja Oulun leipomoiden keräilyä ja pakkaustyötä tekeviä työntekijöitä koskevat yt-neuvottelut, jotka päättyivät toimintojen keskittämiseen ja 29 ihmisen työsuhteen päättämiseen. Irtisanottavista 19 oli Lappeenrannasta ja 10 Oulusta. Keräilytoiminta siirtyi Vantaan ja Lahden lähettämöihin.
- Toivon, että ne meistä, jotka haluavat, saavat jatkaa töitä Vantaalla, Laine toteaa.
Yt-neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina 5.5.2014 ja niiden arvioidaan olevan ohi juhannukseen mennessä.
 
Lisätiedot:
Hannu Laine
p. 040 350 4187

Janne Raita
p. 040 181 0735