Veli-Matti Kuntonen: Nestlén työntekijöiden lakot Turussa oikeutettuja ja perusteltuja

17.12.2013

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen pitää työkavereidensa vuokratyövoimaksi ulkoistamista vastaan lakkoilemalla taistelevien Nestlén Turun lastenruokatehtaan työntekijöiden toimia oikeutettuina.

- Työnantaja yrittää heikentää jo heikoimmassa asemassa työpaikalla olevien määräaikaisten ja tarvittaessa töihin kutsuttavien työntekijöiden asemaa. Ei voi olla tuomittavaa, jos porukka nousee työpaikalla puolustamaan heidän oikeuksiaan, Kuntonen sanoo.

Kuntonen hämmästelee Elintarviketeollisuusliiton eilistä tiedotetta, jossa työmarkkinajohtaja Mika Lallo leimaa työkavereidensa vuokratyövoimaksi ulkoistamista vastaan taistelevat työntekijät ”äärimmäisen vastuuttomiksi”, koska he lakkoilevat työehtosopimuksen voimassa ollessa. Lallon mukaan Nestlén työntekijät ”alleviivaavat toiminnallaan sitä, että Suomen työmarkkinajärjestelmä ei toimi ja se vaatii pikaista uudistamista”.

- Jos heikommassa asemassa olevien oikeuksien puolustaminen työpaikalla kertoo siitä, että työmarkkinajärjestelmä ei toimi, silloin varmasti on tarve uudistaa järjestelmää, mutta työntekijän suojaa parantavaan suuntaan, Kuntonen toteaa.

Kuntonen haluaa myös muistuttaa työnantajien laittomista toimista. Elintarviketeollisuusliitto sai viime vuonna sakot työtuomioistuimessa valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä, koska Nestlé oli käyttänyt pitkään Turun tehtaallaan työehtosopimuksen vastaista nelivuorotyöaikajärjestelmää.

Kuusi Nestlén Turun tehtaan työntekijää teki viime torstaina poliisille tutkintapyynnön työnantajastaan. Työntekijät haluavat, että poliisi selvittää, onko Nestlé syyllistynyt rikokseen, kun se on luovuttanut työntekijöiden tietoja henkilöstövuokrausyritykselle asianomaisilta siihen lupaa kysymättä.

Nestlén Turun tehtaan työntekijät ovat tällä ja viime viikolla pysäyttäneet tehtaan tuotannon yhteensä kuuden vuorokauden ajaksi, koska he vastustavat työnantajan päätöstä siirtää määräaikaisissa työsuhteissa työskenteleviä tarvittaessa töihin kutsuttavia työntekijöitä henkilöstövuokrausyrityksen kirjoille. Nestlé on ilmoittanut, että se ei jatka määräaikaisia työsuhteita ja että se palkkaa jatkossa tilapäisen työvoiman henkilöstövuokrausyrityksen kautta.

Tehtaan työntekijöiden vaatimus on, että työntekijät saavat jatkaa talon omilla kirjoilla.