Atria piti kiinni joukkoirtisanomisista

26.5.2008


Atria Yhtymä Oyj ilmoitti 31.3. aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskivat noin 230 hengen vähentämistä sen eri tuotantolaitoksissa.
Neuvottelut koskivat uudelleenjärjestelyjä Atrian Forssan tuotantolaitoksella, Liha-Pouttu Oy:n teollisissa toiminnoissa ja hankinnassa sekä A-Tuottajat Oy:n ja A-Rehu Oy:n toiminnoissa.

Neuvotteluissa päädyttiin yhteensä 184 henkilön vähennykseen. Henkilöstön nettovähennys on noin 170 henkilöä. Atrian ilmoituksen mukaan henkilöstön irtisanomiset ja siirtymiset toisiin tehtäviin toteutetaan tämän vuoden loppuun mennessä.

Forssan Liha ja Säilyke hyvästelee 66 atrialaista

Atrian Forssan tuotantolaitoksen logistiset toiminnot ja lihavalmistetuotanto siirretään Nurmoon. Forssaan jää valmisruoka- ja ateriatuotantoa. Forssassa irtisanotaan 66 henkilöä, joista yksi työntekijä siirtyy muuhun Atrian
tuotantolaitokseen.
- Irtisanottavien määrä on suuri, suree pääluottamusmies Anne Sulander. - Esitimme neuvottelujen aikana vaihtoehtoja, joiden avulla työpaikat olisivat säilyneet Forssassa. Työntekijät olisivat olleet valmiita joustoihin ja lomautuksiin, jottei Atria olisi ryhtynyt näin mittaviin irtisanomisiin.
- Työntekijät ovat olleet hyvänä tukena neuvottelujen ajan ja olemme pystyneet pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja työpaikkojen säilyttämiseksi, pääluottamusmies Sulander kiittää. Työntekijöiden ulosmarssit ovat vain yksi esimerkki siitä, miten yhtenäisinä Liha ja Säilykkeen väki on ollut koko neuvottelujen ajan
Työntekijöitä huolestutti jo yt-neuvottelujen alussa luvut, joita Atria esitti irtisanottavien määrästä. Nyt työntekijöiden pelkona on, että tuotantoon syntyvän kiireen seurauksena sairastapaukset ja työtapaturmat lisääntyvät.
Työntekijöitä on huolestuttanut myös toimivien tuotantotilojen jääminen tyhjilleen. -Toivottavasti Atria löytää uutta toimintaa tyhjiksi jääviin tiloihin, Anne Sulander esittää.

Kannus menetti Liha-Poutun

Atria Yhtymä Oyj ilmoitti lopettavansa Kannuksessa toimintansa. Kannuksessa irtisanotaan 99 henkilöä, joista 11 siirtyy työhön Atrian muihin tuotantolaitoksiin.

Lisäksi Liha-Pouttu Oy:n lihanhankintatoiminnot ja A-Tuottajat Oy:n toiminnot yhdistetään. Näissä toiminnoissa irtisanotaan 19 henkilöä.
Atria siirtää Kannuksessa toimivan naudanteurastuksen ja -leikkuun Atrian Kauhajoen ja Kuopion tuotantolaitoksiin. Sianteurastus ja -leikkuu siirretään Atrian Nurmon tehtaalle, jonne näin ollen syntyy eniten uusia työpaikkoja irtisanotuille. Atrian ilmoituksen mukaan Nurmosta löytyy töitä kaikille halukkaille.
- Eihän työpaikkojen menetystä voi ottaa kuin surulla vastaan, toteaa Liha-Poutun pääluottamusmies Seppo Paananen.
- Kaikki kannuslaiset, jotka haluavat siirtyä töihin Nurmoon, saavat työtä. On arvioitu, että kaikkiaan 10-15 prosenttia työntekijöistä siirtyisi Nurmoon, josta osa kenties palaa aikanaan takaisin Kannukseen, Paananen kertoo.
- Muutosturva tuo konkreettista apua, ja paikallinen työvoimatoimisto on jo valmistautunut auttamaan lihapouttulaisia. Esimerkiksi työpaikalle tulee erillinen infopiste, josta on mahdollista saada henkilökohtaista apua ja neuvoja. Meillä järjestetään erillisiä infotilaisuuksia, joissa kerrotaan eläkemahdollisuuksista ja muutosturvasta. SEL:n työttömyyskassa saapuu myös kertomaan työttömyysturvasta.
- Lihapouttulaisten uudelleenkouluttamiseen on saatu valtiolta korvamerkittyä rahaa. Meille on luvattu, ettei kenenkään koulutus jää rahasta kiinni, Paananen sanoo.