Elintarvikealan pääluottamusmiehet tuomitsevat kauppojen sunnuntaiaukiolon lisäämisen

28.10.2007

Suomen Elintarviketyöläisten Liiton Hämeenlinnassa 27.-28.10.2007 kokoontunut valtakunnallinen pääluottamusmieskokous tyrmää kaupan sunnuntaiaukiolon lisäämisen.

Elintarvikealan pääluottamusmiehet toteavat, että kauppojen vapaa sunnuntaiaukiolo on valitettavan usein nähty vain kaupan omaksi asiaksi. Sitä se ei millään tavoin ole. Elintarvikealalla on selkeä rajapinta kauppaan.

Mikäli kaupankäynti siirtyisi yhä enemmän viikonloppuun, elintarviketeollisuudessa työ ei lisääntyisi vaan se keskittyisi tehtäväksi loppuviikolla ja viikonloppuisin. Samoin kuljetus ja jakeluportaassa työ painottuisi loppuviikkoon ja viikonloppuun.

Yhteiskunnan palveluissa tämä tarkoittaisi sitä, että julkisten palveluiden kuten päivähoidon olisi toimittava enenevässä määrin myös lauantaina ja sunnuntaina.

Toistaiseksi koulut noudattavat maanantaista perjantaihin olevaa työviikkoa, voidaan hyvin kysyä onko sunnuntain ruokakaupassa käynti sen arvoinen joillekin, että toisten perheiden vanhempien ja lasten tulee olla eri päivinä koulussa ja töissä.

Kysymys kaupan vapaasta sunnuntaiaukiolosta on suuri yhteiskunnallinen kysymys, se on myös suuri työmarkkinakysymys. Työnantajapuolen vaatimusjuna ei pysähdy kaupan vapaaseen sunnuntaiukioloon, vaan jatkaa matkaansa sunnuntaikorotuksen poistamiseen laista. Jos emme pidä tästä ääntä saamme pian huomata viikossa olevan seitsemän arkipäivää. Tämä tulisi koskemaan kaikkia aloja.

Hämeenlinnan Aulangolle kokoontui Suomen Elintarviketyöläisten Liiton valtakunnalliseen pääluottamusmieskokoukseen elintarvikealan kaikkien viiden sopimusalan pääluottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut.

SEL valmistautuu vuodenvaihteen jälkeen alkaviin elintarvikealan työehtosopimusten soveltamisneuvotteluihin. SEL teki keväällä 2007 kolmivuotisen työehtosopimuksen, jossa ensimmäisen vuoden palkankorotusprosentti sovittiin ja kahden jälkimmäisen vuoden sopimuskorotukset tehdään nk. yleisen linjan mukaan.