Saarioinen panostaa Jyväskylän lihanjalostusyksikköön

1.2.2007

Saarioisten Lihajalostus Oy on käynnistänyt Jyväskylän yksikössään nelivuotisen investointiohjelman, joka kohdistuu pääasiassa teurastukseen liittyviin toimintoihin ja jonka kustannusten arvioidaan nousevan vuoden 2010 loppuun noin kymmeneen miljoonaan euroon. Jyväskylässä toteutettava ohjelma on yksikön kaikkien aikojen merkittävin investointi. Tätä ennen Jyväskylään on panostettu suuremmassa määrin vuosituhannen alkupuolella.
Neljän seuraavan vuoden aikana uudistetaan lähinnä teurastuslinjoja sekä niihin liittyvää jätteenkäsittelyä ja jäähdytysjärjestelmiä. Tiukentuneet ympäristönormit edellyttävät tiettyjen kylmälaitteistojen ajanmukaistamista vuoteen 2010 mennessä. Modernisoinnilla varmistetaan näin ympäristönsuojelunäkökohtien täytäntöönpano. Investoinnit tähtäävät myös tuottavuuden ja toiminnan parantamiseen.
Jyväskylän lihanjalostusyksikkö työllistää runsaati 300 henkilöä ulkoiset palvelut mukaan lukien. Investointi ei Saarioisten tiedotteen mukaan lisää ainakaan aluksi teurastusmääriä, mutta tarvittaessa uudet linjat mahdollistavat myös kasvun.
Pääluottamusmies Marko Toiviaisen mukaan investointiuutiset on otettu myönteisesti vastaan, mutta häntä askarruttaa silti työvoiman saatavuus. - Vaikka Suomessa on paljon työttömiä lihanleikkaajia, ammattitaitoisista alan ihmisistä on pulaa Jyväskylän seudulla. Työntekijät ovat yrityksen oman koulutuksen aloittamisen kannalla ja toivomme työnantajankin lämpiävän ajatukselle, Toiviainen toteaa.
Saarioisten Lihanjalostus Oy hankkii liharaaka-ainetta Saarioisten konserniyhtiöiden tarpeisiin ja toimittaa palalihoja, lihapuolivalmisteita ja kuluttajapakattuja lihoja vähittäiskaupalle ja HoReCa-sektorille. Kotimaasta hankitaan vuosittain lähes 8,5 miljoona kiloa naudanlihaa ja lähes 10 miljoona kiloa sianlihaa. Lihasta yli 80 prosenttia tulee noin 2 800 sopimustuottajalta.
Saarioisten perheyhtiö on alansa suurimpia elintarviketeollisuusyrityksiä. Kaikkiaan yhtiö työllistää noin 2 200 henkilö ja yhtiön liikevaihto nousee 300 miljoonaan euroon. Konserniin kuuluvat Suomessa emoyhtiö Saarioinen Oy:n lisäksi Ruoka-Saarioinen Oy, Liha-Saarioinen Oy, Saarioisten Lihanjalostus Oy, Saarioisten Säilyke Oy ja Saarioisten Keskuslähettämö Oy sekä ruokatehdas AS Meleco Virossa ja myyntiyhtiö Finnsaar AB Ruotsissa.