Uhkaako raaka-ainehankinnan ulkoistaminen Järvi-Suomen Portin Lappeenrannan teurastamoa?

3.10.2006

– Järvi-Suomen Portin Lappeenrannan leikkaamon, pakkaamon ja lähettämön nelisenkymmentä työntekijää marssi ulos työpaikaltaan maanantaina 2. lokakuuta vastalauseena yrityksen johdon aikomukseen irtisanoa Lappeenrannasta 14 lihanleikkaajaa. Töihin työntekijät palaavat torstaiaamuna 5. lokakuuta. Tieto irtisanottavien määrästä julkistettiin perjantaina 29.syyskuuta, kertoi varapääluottamusmies Harri Kiiskinen Lappeenrannasta.

– Yritimme ehdottaa lomautuksia leikkaajille, mutta työntekijöille ei ilmeisesti ole käyttöä Lappeenrannassa. Ihmettelemme täällä, miten töistä selvitään, kun nytkin tehdään täyttä viikkoa. Vakuumipakkaamossa ja ruuan lähettämössä on nähty johtoporrastakin töissä. Teurastamo on jo tehnyt nelipäiväistä viikkoa.

– Käytännössä 14 hengen vähentäminen on iso juttu 40 ihmisen porukassa. Mutta asiat lasketaan paperilla ja koneella eikä johto käy katsomassa työpisteissä. Heti irtisanottamisuhan tultua julki tiedusteltiin halukkuutta siirtyä Mikkeliin, jossa olisi eläköitymisen seurauksena välittömästi töitä kahdelle.

Yt-neuvottelut ovat osa alkuvuodesta 2006 hyväksyttyä yrityssaneerausohjelmaa. Järvi-Suomen Portti Osuuskunta päätti ulkoistaa sikojen ja nautojen hankinnan LSO Foods Oy:n kanssa 12. syyskuuta tekemällään sopimuksella. Toiminnan aloittaminen edellyttää kuitenkin kilpailuviraston hyväksyntää. Alihankintasopimus ei vaikuta LSO:n mukaan Järvi-Suomen Portin ja HK Ruokatalon keskinäiseen kilpailuun teurastus- ja leikkuu-toiminnassa, tuotteiden valmistuksessa ja markkinoinnissa. Järvi-Suomen Portin hankinnan henkilöstö siirtyy LSO Foodsin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Työnjaossa Mikkelin ja Lappeenrannan välillä on soudettu ja huovattu. – Näyttää siltä, ettei yrityksen johto ole kiinnostunut teurastamotoiminnan jatkumisesta Lappeerannassa. Yrityskaupan jälkeen ruhot lihoineen voidaan ostaa suoraan Mikkeliin ja Lappeenranta on entistä helpompi ajaa alas, Harri Kiiskinen epäilee.

Myös Järvi-Suomen Portin Juvan kalkkunayksikössä on aloitettu yt-neuvottelut.


Pääluottamusmies Kimmo Auvinen, 050-5141680
Varapääluottamusmies Harri Kiiskinen, 050-3070054