SEL: Suomalainen elintarvikeketju tarvitsee myönteistä yhteiskunnallista signaalia

26.9.2006


- Suomalainen elintarvikeketju tarvitsee nyt myönteistä signaalia yhteiskunnalta. Jo pitkään jatkunut kielteinen kehitys elintarvikealan työpaikkojen vähentämiseksi on saatava katkeamaan. Ruuan arvonlisäveron alentaminen voi olla tämä kädenojennus, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Martti Kuntonen painottaa Valtion Taloudellisen Tutkimuskeskuksen ja Pellervon Taloudellisen Tutkimuslaitoksen julkistaessa tutkimustuloksia "Elintarvikkeiden alv-kannan alentamisen vaikutukset".

Kuntosen mukaan tutkimus vahvistaa veronalennuksen työllistävän vaikutuksen mutta se on myös tulonjakokysymys. - SEL:n 39 000 jäsenestä noin 14 000 on joko työttömiä tai eläkeläisiä, joiden tulot jäävät kolmeen alimpaan tuloryhmään. Samoihin tuloryhmiin kuuluu myös suuri joukko suomalaisia lapsiperheitä. Laskelmien mukaan ruuan verotuksen alentaminen hyödyttää juuri näitä pienituloisia enemmän kuin yleinen ansiotulojen veron alentaminen.

VATT:n laskelmien mukaan noin 80 prosenttia arvonlisäveron alennuksesta siirtyy elintarvikkeiden kuluttajahintoihin eli ne alenevat 3,4 prosenttia ja tuottajahinnat nousevat 0,9 prosenttia. Elintarvikkeiden myynti kasvaa 1,3 prosentilla ja ruokapalveluiden 0,7 prosentilla. Palvelut lisääntyvät 0,8 prosentilla

Tavoitteeseen alentaa ruuan arvonlisävero 12 prosenttiin yhtyvät kaikki elintarvikealan toimijat. - Se, että elintarviketeollisuus ja kauppa hyötyvät veron alennuksesta, ei ole huono vaihtoehto, sillä kysymys on myös suomalaisen elintarviketeollisuuden työpaikoista ja tulevaisuudesta, Kuntonen toteaa.

- Siksi Suomen Elintarviketyöläisten Liitto on tukenut tutkimusta useiden muiden elintarvikealaa lähellä olevien järjestöjen kanssa. Olemme myös jatkossa mukana toimissa, joiden tavoitteena on alentaa ruuan arvonlisävero eurooppalaiselle tasolle, puheenjohtaja Kuntonen lupaa.


Lisätietoja: Liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen, 0400 - 611 882