SAK:n 17. edustajakokous, plm Pekka Aimonaho: Luottamusmiesvalinnat ulkomailla

6.6.2006

Suomalaiset yritykset ovat viime vuosina ostaneet tai perustaneet useita tehtaita Suomen lähialueille, mm.Baltiaan ja Venäjälle. Suomessa jo pelkästään nimellään luottamusta herättävät suuret yritykset toimivat lähialueilla häikäilemättömästi työntekijöitä kohtaan. Työntekijöiden ei anneta valita luottamusmiestä ja mikäli sellainen valitaan, pyrkii työnantaja eristämään työntekijän muista, tarjoamalla esim. kultaista kädenpuristusta.
Työntekijät eivät uskalla järjestäytyä, koska työnantajat eivät kunnioita järjestäytymisvapautta. EWC- sopimuksella ei voida asioihin vaikuttaa, koska työnantajat pyrkivät valitsemaan paikallisista työntekijöistään mieleisensä edustajat. Tasa-arvolaki sanoo, että työntekijöitä ei saa laittaa eriarvoiseen asemaan. Eikö tämän kohdan pitäisi koskea kaikkia suomalaisen yrityksen työntekijöitä, työskentelivätpä he kotimaassa tai ulkomailla?
On moraalisesti väärin, että suomalaiset työnantajat voivat polkea muissa maissa työntekijöidensä oikeuksia, eikä siihen kyetä vaikuttamaan. Mielestäni SAK:n tulee olla asiassa aloitteellinen ja vaatia, että ne suomalaiset yritykset, joilla on toimintaa lähialueilla, kunnioittaisivat järjestäytymisvapautta ja työntekijöiden oikeuksia niin kuin Suomessakin tehdään.