EU-uudistus voi viedä toisen Suomen sokeritehtaista

19.9.2005

STT uutisoi tänään iltapäivällä, että EU-maiden valmistelema sokerin tukiuudistus johtaa todennäköisesti yhden sokeritehtaan sulkemiseen Suomessa.

Maatalousministeri Juha Korkeaojan (kesk) mukaan EU-komission uudistusesitys ja sen saama tuki viittaavat vaihtoehtoon, että Suomeen jäisi vain yksi tehdas.

"Kyllä siitä voi päätellä, että ollaan hyvin lähellä sitä tilannetta, että tulos olisi yksi tehdas Suomessa", Korkeaoja kertoi STT:lle maatalousministerien kokouksen yhteydessä Brysselissä maanantaina. Samalla Korkeaoja muistutti, että teollisuus tekee itse ratkaisut tehtaiden jatkosta.

Suomi on vaatinut EU:ssa sokerinviljelijöilleen täyttä korvausta hinnanalennusten tuomista menetyksistä. Korkeaojan mukaan EU:n tulisi maksaa täyttä tukea ainakin Suomen kaltaisille vaikeille kasvualueille.

SEL on vaatinut myös työntekijöiden huomiomista neuvotteluissa. SEL katsoo, että EU:n komission tulee sisällyttää lupaamaansa tukipakettiin kompensaatio paitsi maataloustuottajille myös teollisuuden työntekijöille.

EU:n kommission esittämään kesäkuiseen ehdotukseen kuuluu myös vapaaehtoinen teollisuuden rakennemuutosohjelma, jolla juuri kannustettaisiin sokeritehtaiden sulkemiseen.

Daniscon varatoimitusjohtaja Morgens Granborg arvioikin, että sokeritehtaita joudutaan todennäköisesti sulkemaan yhdessä muiden tehostamistoimien kanssa.

Daniscolla on tehtaita Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Liettuassa. Daniscon omistamat Suomen sokeritehtaat sijaitsevat Salossa ja Säkylässä.

Danisco on ilmoittanut ottavansa kantaa tehtaiden kohtaloon vasta, kun EU-uudistuksen tarkka sisältö on selvillä. Lopulliset päätökset sokeriuudistuksesta tehdään marraskuussa.