HKScanin yt-neuvotteluissa lähes 300 työpaikkaa uhattuna

7.1.2013

HKScan tiedotti tänään aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä ovat konsernin emoyhtiön HKScan Oyj:n Suomessa toimiva henkilöstö sekä HK Ruokatalo Oy:n ja sen hankintayhtiö HK Agri Oy:n henkilöstöt tietyin rajauksin. Euran tuotantolaitoksen tuotannon työntekijät sekä broilerihautomot Kokemäellä ja Mynämäellä on rajattu yt-neuvotteluiden ulkopuolelle. Sen sijaan esimerkiksi Mikkelissä sijaitseva Järvi-Suomen Portti Oy:n tuotantolaitos on yt-neuvotteluiden piirissä, sillä se sulautettiin ennen vuodenvaihdetta osaksi HK Ruokataloa.

Yhtiö arvioi mahdollisten henkilöstövaikutusten kohdistuvan enimmillään 295 ihmiseen, joista HK Ruokatalosta on 270. Heistä arvion mukaan noin 130 on työntekijöitä, 90 toimihenkilöitä ja 50 ylempiä toimihenkilöitä. HKScanin tiedotteen mukaan tavoitteena on, että irtisanomisten määrä jää alle puoleen arvioidusta toimenkuvamuutosten tai muiden lievempien henkilöstöratkaisujen kautta.

Neuvottelut alkavat maanantaina 14.1.2013. Alustava arvio neuvotteluprosessin kestosta on 6–8 viikkoa. Mahdolliset henkilöstövaikutukset täsmentyvät neuvotteluiden kuluessa. HKScan työllistää Suomessa noin 2 400 henkilöä. Koko konsernin henkilöstömäärä on noin 11 400.

HKScan aikoo tehdä tämän vuoden aikana Suomen toiminnoissaan rakenteiden ja toimintojen uudelleenjärjestelyjä, joilla tavoitellaan noin 5 miljoonan euron tulosparannusta vuositasolla. Suunnitelmaan liittyy yhtiön mukaan myös "investointeja ja kertakustannuksia, joiden määrä täsmentyy neuvotteluprosessin aikana".

HK Ruokatalo Oy vastaa HKScan-konsernin liiketoiminnasta Suomessa. HKScan on Pohjois-Euroopan suurimpia ruokayhtiöitä. Sen kotimarkkinoihin kuuluvat Suomi, Ruotsi, Tanska, Baltia ja Puola. HKScan valmistaa, myy ja markkinoi sian- ja naudanlihaa, siipikarjatuotteita, lihavalmisteita ja valmisruokia. Konsernin liikevaihto vuonna 2011 oli 2,5 miljardia euroa ja se teki liikevoittoa 39,6 miljoonaa euroa.