Veli-Matti Kuntonen: Atria kolhii omaa kotimaista brändiään

21.12.2012

Atria ilmoitti eilen siirtävänsä kestomakkaratuotantonsa Suomesta tuotantolaitokselleen Tanskaan. Kuopion tehtaalla kestomakkaratuotanto loppuu syksyllä 2013. Atrian mukaan Suomen markkinoille valmistettavien makkaroiden raaka-aine tuotetaan kuitenkin jatkossakin edelleen suomalaisilla tiloilla. Atria arvioi, että tuotannon siirrosta syntyy noin 300 000 euron vuotuiset säästöt.

Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen pitää erittäin huonona Atrian päätöstä siirtää meetvurstin tuotanto Suomesta Tanskaan.

- Tanskassa valmistetun makkaran myyminen Suomessa Atrian omalla, kotimaiseksi mielletyllä tuotemerkillä on kotimaiseksi pesua, jolla harhautetaan kuluttajaa, joka haluaa suosia suomalaista työtä. Tanskassa valmistettu meetvursti ei kerta kaikkiaan ole kotimainen elintarvike. Tuotannon siirrosta saatava vuotuinen säästö on pieni verrattuna siihen vahinkoon, jonka tämä päätös aiheuttaa Atrian kotimaisuusimagolle. Kun brändiin tulee lommo, sen oikaisu maksaa. Toisaalta kaikkia lommoja ei pysty edes oikaisemaan, Kuntonen sanoo.

Tuotannon siirtäminen Suomesta Tanskaan vie myös Hyvää Suomesta -joutsenmerkin Atrian kestomakkaroilta, sillä merkkiä saa käyttää vain sellaisessa lihaelintarvikkeessa, jonka myyntiin tuleva lopputuote on valmistettu ja pakattu Suomessa, sen lisäksi että raaka-aineen on oltava kokonaan suomalaista.

- On surullista, että kotimaisuus on Atrialle arvo, johon voi suhtautua välinpitämättömästi. Tällaisen päätöksen jälkeen on myös aiheellista kysyä, kuinka pitkään Atria laskee kannattavaksi kuljettaa Suomesta Tanskaan lihaa kestomakkaroiden raaka-aineeksi, kun tiedämme, että lihaa on saatavilla halvemmalla myös lähempää Tanskan tuotantolaitosta, Kuntonen toteaa.

Nyt päättyneet yt-neuvottelut koskivat yhteensä 18 henkilöä Kuopion tuotantolaitoksella. Myymälän ja tekniikan henkilöstön työt päättyvät viimeistään 2014 lopussa. Atria tarjoaa kaikille Kuopion tuotantolaitoksella työskenteleville työntekijöille mahdollisuuden siirtyä yhtiön muihin yksiköihin.

Teurastus- ja lihanleikkuutoiminta päättyy Kuopiossa jo viikon päästä perjantaina. Työt tehdään jatkossa Atrian Kauhajoen tuotantolaitoksella. Atria ja sen edeltäjät ovat harjoittaneet lihanjalostustoimintaa Kuopiossa lähes 110 vuotta, jo vuodesta 1903. Parhaimmillaan Atria työllisti noin 700 ihmistä Kuopiossa.

Atrian Kuopion tontille on jäämässä kestomakkaratuotannon siirtämisen jälkeen enää lemmikkieläinruokia valmistava Best-In Oy, jonka Atria tiedotti tänään ostaneensa kokonaan itselleen. Atria ja HKScan ovat omistaneet vuonna 2002 perustetun Best-Inin puoliksi 50 prosentin omistusosuuksilla. Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa julkisteta. Best-Inin liikevaihto oli 5,2 miljoonaa euroa vuonna 2011 ja se työllistää 19 henkilöä.