Pakkauskoneen suojauksen puutteista työnantajalle tuomio ja sakot

Työnantaja sai tuomion työturvallisuusrikoksesta ja yhteisösakon pakkauskoneen suojauksen puutteista, joiden takia koneella ei ollut turvallista työskennellä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa Atria-konserniin kuuluvan Forssassa sijaitsevan Liha ja Säilyke Oy:n edustajat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta, joka syntyi pakkauskoneen puutteellisesta suojauksesta. Tuotantopäällikölle tuomittiin 35 päiväsakkoa sekä kahdelle työnjohtajalle 25 ja 20 päiväsakkoa. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 5000 euron yhteisösakko.

Käräjäoikeus katsoi vastuuasemassa olevien henkilöiden syyllistyneen työturvallisuusrikokseen laiminlyömällä työnantajalle kuuluvia työturvallisuusvelvoitteita. Käräjäoikeuden mukaan työn valvonnassa tulee nimenomaisesti tarkkailla työympäristöä, kuten koneita, suojalaitteita ja työtapoja turvallisuuden näkökulmasta – riittävää ei ole vain esimerkiksi valvonnan mieltäminen tuloksellisuuskysymykseksi.

Työnantaja oli opastanut työntekijöitä ilmoittamaan havaitsemistaan turvallisuuspuutteista, mutta niiden havainnointi, esille tuominen ja toimenpiteet olivat tosiasiassa jääneet merkittävästi työntekijöiden vastuulle.

Työturvallisuusasiat oli yhtiössä mielletty toisaalta kaikkien yhteiseksi vastuuksi, jolloin se ei lopulta vaikuttanut olevan tosiasiassa riittävästi kenenkään vastuulla. Työnantajan edustajat olivat kukin mieltäneet työturvallisuusasiat osaksi tehtäviään, mutta he olivat laiminlyöneet toimia tehtävässään riittävällä työsuojelumääräysten edellyttämällä tavalla.

Työpaikalla käytetyssä pakkauskoneessa oli ollut puutteellinen suojaus lähes kaksi vuotta, jonka vuoksi koneella työskenteleminen ei ollut turvallista. Jos koneeseen, sen suojaukseen, vaarojen arviointiin sekä työympäristön tarkkailuun ja valvontaan toimivien käytänteiden ohella olisi kiinnitetty riittävästi huomiota, olisi turvallisuuspuute tunnistettu aikaisemmin ja siihen olisi voitu reagoida.

– Työturvallisuusmääräysten noudattamisen näkökulmasta on olennaista merkitystä sillä, että tarkkailu ja valvonta on jatkuvaa ja riittävän kattavaa, osa päivittäistä työskentelyä. Tarkkailu ja valvonta toimii siten myös ennaltaehkäisevästi, asioihin voidaan puuttua ennakolta, ennen kuin vaaratilanteita tosiasiassa ilmaantuu. Työturvallisuusrikoksessa työturvallisuuden vaarantaminen jo riittää, eikä siinä edellytetä varsinaista vahinkoseurausta, aluehallintoviraston työsuojelulakimies Tiia Harainen sanoo.

Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä työnantaja on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden tuomioon.

Liity
jäseneksi