Työehtosopimukset

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL neuvottelee elintarvikealan työnantajaliiton, Elintarviketeollisuusliitto ETL:n kanssa alalle työehtosopimukset eli tessit, joissa määritellään kaikkien alan työntekijöiden työehtojen vähimmäistasot, kuten palkat, lisät, ylityökorvaukset, lomarahat ja sairausajanpalkat. Työehtosopimuksissa sovitaan myös esimerkiksi työajoista, vuosilomaoikeudesta ja työajan lyhennysvapaista eli pekkaspäivistä. Paikallisesti voidaan sopia työehtosopimusta paremmista työehdoista, mutta ei huonommista.

Yleissitovat työehtosopimukset koskevat kaikkia alan työnantajia ja työntekijöitä, myös niitä, jotka eivät ole järjestäytyneet työnantajaliiton tai ammattiliiton jäseniksi. Kaikki SEL:n työehtosopimukset ovat yleissitovia, paitsi Scanlog Oy:n kanssa solmittu työehtosopimus, joka on normaalisitova.

Oman alasi tessin löydät tältä sivulta. SEL:n nykyiset työehtosopimukset ovat voimassa 1.2.2017-31.1.2021.

Jos sinulla on kysyttävää työehdoistasi tai jos sinulla on ongelmia työnantajan kanssa, työpaikkasi luottamusmies auttaa sinua. Jos työpaikallasi ei vielä ole luottamusmiestä, voit olla yhteydessä suoraan liiton aluesihteeriin oman alueesi SEL:n aluetoimistoon.


Elintarvikealan työntekijöiden yleissitovat työehtosopimukset
 

Leipomoalan työntekijöiden työehtosopimus 1.2.2017-31.1.2021

  • Leipomoalan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet esimerkiksi leipomon tai konditorian tuotanto-, varasto- tai ylläpito-osastolla.

Liha-alan työntekijöiden työehtosopimus 1.2.2017-31.1.2021

  • Liha-alan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet esimerkiksi teurastamossa, makkaratehtaassa, einestehtaassa tai ylläpito-osastolla.

Meijerialan työntekijöiden työehtosopimus 1.2.2017-31.1.2021

  • Meijerialan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet esimerkiksi meijerissä, sulatejuustotehtaassa, jäätelötehtaassa tai ylläpito-osastolla.

Teollisuuden työntekijöiden työehtosopimus 1.2.2017-31.1.2021

  • Elintarvikealojen eli teollisuuden työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet elintarviketeollisuudessa esimerkiksi eines- tai makeistehtaassa tai ylläpito-osastolla.

Panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimus 1.2.2017-31.1.2021

  • Panimo- ja virvoitusjuoma-alan työehtosopimusta noudatetaan, jos työskentelet esimerkiksi panimossa tai virvoitusjuomatehtaassa tai jakeluvarastossa.