Järvi-Suomen Portin yt-neuvotteluissa 43 työpaikkaa uhattuna

23.1.2012

Mikkelissä sijaitseva liha-alan yritys Järvi-Suomen Portti aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut torstaina 26.1.2012. Yrityksen logistiikka-, keräily- ja IT-palvelut aiotaan siirtää Mikkelistä HK Ruokataloon Vantaalle.

- Neuvotteluesityksessä todetaan, että työntekijämäärä pyritään sopeuttamaan lomautuksilla tai irtisanomisilla jatkuvasti vähentyneeseen työmäärään sopivaksi. Syynä ovat siis taloudelliset ja tuotannolliset syyt, kertoo pääluottamusmies Vesa Ahonen.

- Kutsu neuvotteluihin ei ole historiassamme ensimmäinen. Kuvittelimme kuitenkin puolitoista vuotta sitten, että pahimmat vaikeudet oli jo selätetty, kun yrityskauppa HK:n kanssa toteutui. Tällöin meille annettiin ymmärtää, että työt lisääntyvät ja jatkuva epätietoisuus tulevaisuudesta hälvenee. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, HK ei ole tilannut meiltä alihankintatyönä riittävästi, jotta tilanne olisi korjaantunut, Ahonen toteaa.

Työnantajalla asiat sekaisin

Järvi-Suomen Portin työntekijät ovat venyneet eri työaikamuotoihin ja sopeutuneet työn vähyyteen jo viime syksystä lähtien.

- Teimme jo viime syksynä työnantajan kanssa sopimuksen lyhennetystä työviikosta pienentyneiden tilausten aiheuttaman vähäisen työmäärän vuoksi. Välttääksemme työntekijöiden irtisanomiset, sovittiin tuolloin myös vuoden alusta alkavista lomautuksista. 

- Henkilöstö alkaa kuitenkin nyt olla aika loppu jatkuvien huonojen uutisten vuoksi ja varsinkin siitä, että mitkään toimenpiteet eivät näytä auttavan. Talossa vallitsevassa henkilöstöpolitiikassa on tällä hetkellä paljon toivomisen varaa, Ahonen sanoo.

- Kaiken kukkuraksi tämän kertaisista yt-neuvotteluista saimme lukea perjantaipäivän lehdestä. Työnantaja ei pitänyt mitään ennakkotilaisuutta alkavista neuvotteluista ennen kuin tieto oli jo lehdissä. Tämä on mielestämme epäasiallista käytöstä työnantajalta muutenkin vaikeassa tilanteessa, Ahonen toteaa.

Järvi-Suomen Portin yt-neuvotteluissa noudatetaan kuuden viikon neuvotteluaikaa. Portilla työskentelee tällä hetkellä noin 150 työntekijää, joista noin 120 henkilöä SEL:n työehtosopimuksien alaisissa töissä. Yritys tekee lihavalmisteita, välipalatuotteita sekä teollisesti pakattua lihaa.

Lisätietoja:
Vesa Ahonen
pääluottamusmies
p. 040 736 9687