Kuntonen SAK:n vappujuhlassa Joensuussa: ”Jokainen ostopäätös on myös työllisyysvalinta”

1.5.2011

Tiedote
1.5.2011


- Kaupan hyllyillä on yhä enemmän tarjolla sellaisia kotimaiseksi miellettyjä tuotemerkkejä, joiden takana ei ole vähääkään suomalaista työtä tai kotimaisia raaka-aineita, Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoi Joensuun torilla SAK:n vappujuhlassa.

Vaikka kuluttajat haluavat edesauttaa kotimaista työllisyyttä, teollisuus tekee sen vaikeaksi. Kaikkien etu kuitenkin olisi, että tuotteen alkuperä kerrotaan avoimesti.

- Nykyisin puolalainen Turun Sinappi saa jatkoa ja eräänlainen tuotteiden kotimaiseksi pesu jatkuu. Kuinka moni kuluttaja, joka haluaisi ostaa Suomessa tehdyllä työllä valmistettuja tuotteita, tietää että ostaessaan Isoäidin pitkon tai Arlan Ingmariiniksi nimeämän levitteen ei ostakaan Suomessa tehtyä.

Elintarvikeketjun viime vuosien keskittymiskehitys Suomessa on tarkoittanut ongelmia niille alueille, joilta jatkojalostus on keskittymisen seurauksena siirtynyt muualle.

- Miksei elintarviketeollisuus voisi edelleenkin olla se teollisuudenala, joka tarjoaisi työtä ympäri Suomen. Olisi hyvin mahdollista, että elintarvikkeita jalostavaa teollisuutta, on sitten kyse leipomotuotteista, liha- tai maitotuotteista voitaisiin tehdä tehokkaasti sekä lähellä alkutuotantoa että lähellä kuluttajia. Ja näin taata työtä ympäri Suomea, Kuntonen kysyi.

Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa sekä itsenäisinä kuluttajina että julkisten hankintojen kautta.

- Jokainen ostopäätös on myös työllisyysvalinta. Tuotetta ostaessamme voimme valita tuemmeko suomalaista työtä ja tuemmeko oman lähialueen työtä, Kuntonen muistutti.