Veli-Matti Kuntonen: Ay-liike ei voi olla mukana yhteiskuntasopimuksessa, jolla heikennetään työntekijöiden tai työttömien asemaa

1.5.2015

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen mielestä ay-liikkeen ei pidä olla mukana millaisessa yhteiskuntasopimuksessa tahansa. Ay-liike ei voi olla mukana sellaisessa yhteiskuntasopimuksessa, jolla heikennetään työntekijöiden tai työttömien asemaa.

- Ay-liikkeen ja koko suomalaisen yhteiskunnan kannattaa olla mukana sellaisessa yhteiskuntasopimuksessa, jossa työntekijöiden aseman heikentäminen estetään, työelämän kuormittavuus on sellaisella tasolla, että mahdollisimman monella on mahdollisuus päästä terveenä eläkkeelle ja työttömistä huolehditaan. Sellaiseen yhteiskuntasopimukseen, jossa yrittäjäriskiä siirretään työntekijälle ja tuottavuuden kasvun hyödyt ohjataan entistä harvempiin, mutta sitäkin paksumpiin lompakoihin, ei tule minkään palkansaajatahon lähteä, Keravalla Vappujuhlassa tänään puhunut Kuntonen linjaa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilälle, joka sanoi aiemmin tällä viikolla valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa: ”Jos todella haluamme lisätä työpaikkoja ja antaa toivoa työttömälle työnsaannista, on myös uskallettava luopua jostain. Isänmaan etu on nyt yksinkertaisesti laitettava oman edun edelle.”, Kuntonen vastasi:

- Kun puhutaan työllistämisen kynnyksen madaltamisesta, pitää muistaa, että työllistymistä tapahtuu uusien työpaikkojen syntymisen kautta. Työehtoja polkemalla tai työntekijöiden tilipussilla käymällä ei varmasti synny uutta työtä ja työpaikkoja. Eriarvoisuuden kasvu on omiaan estämään sitä paljon puhuttua tuottavuuden kasvua.

Kuntonen korostaa, että työttömyys johtuu työpaikkojen puutteesta, ei liian hyvästä työttömyysturvasta tai työttömien työhaluttomuudesta.

- Työttömistä huolehtimisen pitää olla ammattiyhdistysliikkeen yksi päätehtävistä työehdoista ja palkoista sopimisen lisäksi. Ay-liikkeen on pidettävä huolta siitä, että maan tuleva hallitus haluaa pitää huolta ihmisistä, eikä työttömyysturvaa heikennetä, Kuntonen totesi.