SAK:n valtuuston jäsen Veijo Kukkonen: Valtakunnansovittelija on istunut työnantajan pöytään

20.5.2010

Tiedote 20.5.2010

SAK:n valtuuston jäsen Veijo Kukkonen:

Valtakunnansovittelija on istunut työnantajan pöytäänSAK:n valtuuston ja SEL:n liittovaltuuston jäsen, Kuopion Apetit Kala Oy:n pääluottamusmies Veijo Kukkonen arvosteli valtakunnansovittelija Esa Lonkan toimintaa elintarviketeollisuuden työehtosopimuskiistassa puheenvuorossaan SAK:n valtuuston kokouksessa torstaina Nurmijärvellä.


- On totta, että työntekijäpuoli on osaltaan ollut joustamaton. Emme ole suostuneet hyväksymään työnantajien vaatimia merkittäviä heikennyksiä työaikoihin ja sen myötä myös isoja palkanalennuksia. Työntekijöiden viesti työnantajapuolelle on ollut selvä: jatketaan nykyisillä työehdoilla ja pyritään myös parantamaan ihmisten työssä jaksamista, Veijo Kukkonen sanoi.


Kukkoselta ei riittänyt ymmärrystä työnantajaliitto ETL:n ja valtakunnansovittelija Esa Lonkan toiminnalle tilanteen ratkaisemiksi.


- Työnantajapuoli heitti jo heti alkumetreillä pyyhkeen kehään ja lopetti neuvottelut. Työnantajat halusivat valtakunnansovittelijan neuvottelevan puolestaan. Tämä on uutta kulttuuria, sillä sovittelijan tehtävän ei pitäisi olla neuvotteleminen kummankaan osapuolen puolesta, vaan neuvotteluosapuolten pitäisi itse hoitaa omat hommansa ja neuvotella sopimus.


Kukkonen kummeksui myös, minkä takia valtakunnansovittelija otti neuvotellut omikseen, työnantajaliiton tahdosta, ennen ensimmäistäkään lakkopäivää, pelkällä 4 500 työntekijää koskevalla kolmen päivän lakkouhalla.


- Nyt kuukautta myöhemmin tämän niin kutsutun sovittelun aikana sovittelija on tehnyt kolme esitystä työehtosopimukseksi, joista jokainen on sisältänyt työnantajapuolen keskeiset heikennysvaatimukset. Jokaisen esityksen osalta työntekijäpuolen hylkäys on ollut selvää.


Hämmästystä työntekijöiden keskuudessa on herättänyt myös se, että työnantajaliiton koko suomalaista elintarviketeollisuutta koskenut työsulku ei sovittelijan mielestä ollut ongelma, mutta työntekijäliiton rajattu lakko sitä oli. Sovittelija halusi, työnantajaliiton julkisuudessa esittämien toiveiden perusteella, siirtää lakkoa kahdella viikolla.


- Lakon siirron perusteena yritettiin käyttää eläinten hyvinvointia, vaikka SEL oli jo etukäteen sopinut asiasta elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa tyydyttävällä tavalla.


- Myöskään se, että tehty lakon siirto olisi mahdollistanut aikaa neuvotteluille, ei ole voinut olla siirron peruste. Ensimmäisen siirtoviikon aikana sovittelija ei halunnut ainuttakaan tapaamista. Toisen viikon alkuun järjestyi kahden tunnin tapaaminen ja näillä näkymin siirretyn lakon alle on järjestymässä toinen tapaaminen, Kukkonen muistutti.


Kukkosen mukaan elintarviketeollisuuden työehtosopimuskiistaa ratkoessaan valtakunnansovittelija on istunut selvästi työnantajan pöytään. Puolueellisesti toimiva sovittelijaksi valittu virkamies voi murentaa koko sovitteluinstituutiota.


- Meillä on valtakunnansovittelijan vaativassa tehtävässä tuore virkamies. On suuri vaara, että tämän kevään kokemusten perusteella sovittelujärjestelmän puolueettomuus, ja sen myötä sovittelujärjestelmän mahdollisuus ratkaista vaikeita ongelmia, on heikentynyt, Kukkonen arvioi.


Lisätiedot:

Veijo Kukkonen

p. 050 464 7292