SEL toivoo malttia Venäjän vastapakotteista kärsiviltä yrityksiltä

9.8.2014

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL kehottaa Venäjän torstaina asettamista vastapakotteista kärsiviä elintarvikealan yrityksiä malttiin. Venäjä kielsi maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuonnin USA:sta, EU:sta, Kanadasta, Australiasta ja Norjasta.

- Emme voi tietää, kuinka kauan tuontikielto on voimassa. Yritysten ei siksi kannata nyt tehdä hätiköityjä ratkaisuja ja lähteä irtisanomaan ammattitaitoista henkilökuntaa. Irtisanomisten sijaan on tutkittava korvaavia vientimahdollisuuksia muihin maihin, SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Suomen elintarvikeviennin arvo oli vuonna 2013 ulkomaankauppatilastojen mukaan 1 626 miljoonaa euroa. Siitä Venäjän viennin osuus oli reilu neljännes, eli 430,2 miljoonaa euroa. Suomen pankin mukaan pakotteiden alainen elintarvikevienti Suomesta Venäjälle oli viime vuonna 283,4 miljoonaa euroa. Siitä Valion osuus oli 85,4 %, eli 242 miljoonaa euroa.

Valio ilmoitti perjantaina aloittavansa Venäjän tuontikiellon takia yt-neuvottelut sopeuttamistoimenpiteistä Haapaveden, Seinäjoen ja Vantaan tehtailla sekä Lappeenrannan toimipisteessä. Yt-neuvotteluiden kohteena on toimipaikkojen koko henkilöstö, noin 800 ihmistä. Valion mukaan tuotannon väheneminen voi johtaa lomautuksiin ja määräaikaisten työsuhteiden uusimatta jättämisiin.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ehdottaa, että maan hallitus ja kotimaisen elintarvikeketjun toimijat kokoontuisivat arvioimaan Venäjän tuontikiellon vaikutuksia ja pohtimaan yhdessä keinoja haittojen minimoimiseksi.

Suomalaisen elintarvikeviennin suurimmat kasvumahdollisuudet ovat edelleen Venäjällä.

- Kun pakotteet puretaan, suomalaisilla yrityksillä on oltava valmiina tuotantoresurssit vastaamaan Venäjä-viennin tarpeisiin. Luonnollisesti kaikkien osapuolten etu olisi, että Ukrainan kriisiin löydetään mahdollisimman pian neuvotteluratkaisu rauhanomaisesti ja maiden kauppasuhteet palautuvat normaaleiksi, Kuntonen toteaa.